5


Translate

29 Νοε 2017

Καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες μπορεί να πλήξουν τη Γη – Θα έχουμε μόνο 15 λεπτά για να σωθούμε

Μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη μας. Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες η ενέργεια που θα απελευθερωθεί μπορεί «βυθίσει» τη Γη στο σκοτάδι και να προκαλέσει ακραία φαινόμενα.
Μία ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί στη Γη και στην ανθρωπότητα, μπορείτε να πάρετε από τις ταινίες καταστροφής του Χόλιγουντ.
Οι παρατηρητές μπορούν να προβλέψουν ισχυρές ηλιακές καταιγίδες που ενδεχομένως να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες περίπου 19 ώρες πριν εκδηλωθούν, στην πραγματικότητα όμως οι ειδικοί γνωρίζουν αν μια ηλιακή καταιγίδα πλήξει τη Γη, θα το μάθουμε μόλις 15 λεπτά πριν το καταστροφικό της χτύπημα!
Οι εκλάμψεις αυτές εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας. Τα στρώματα της γήινης ιονόσφαιρας διαταράσσονται με συνέπειες μικρής ή μεγάλης βαρύτητας ανάλογα με την ισχύ τους. Έτσι, μπορεί να προκληθούν από μικρές διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες, μέχρι το απόλυτο μπλακ-άουτ ασυρμάτων.
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες βρίσκονται πίσω από εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας, αλλά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι επιστήμονες.
Δύο από τις πιο επικίνδυνες συνέπειές τους μπορεί να είναι η πρόκληση παρεμβολών σε κρίσιμα συστήματα πλοήγησης αλλά και η «εξουδετέρωση» του δικτύου ηλεκτροδότησης ολόκληρων χωρών.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου