5


Translate

8 Δεκ 2017

Πρόκληση Ερντογάν, μιλάει για ομοεθνείς – Στο μειονοτικό σχολείο βγάζει λόγο: «Ηγέτη μας, θα πεθαίναμε για σένα» -Δείτε τι λέει (εικόνες, Βίντεο)

Θερμή υποδοχή επιφύλασσουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, καθώς τόσο στο τζαμί της Κομοτηνής όπου προσευχήθηκε, όσο και στο μειονοτικό σχολείο που επισκέπτεται τον καλωσορίζουν με επευφημίες και χειροκροτήματα.
Το μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο Κομοτηνής επισκέπτεται αυτή τη στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος. Τον υποδέχτηκαν
κορίτσια με παραδοσιακές στολές και η διοίκηση του σχολειού, που είναι μικτή.
Στο σχολείο φοιτούν περίπου 900 παιδιά και εγκαινιάστηκε πριν από 65 χρόνια από τον Τούρκο Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης γίνονται στα τουρκικά ενώ τα θεωρητικά στα Ελληνικά.
Αυτή την ώρα ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», όπου συνομιλεί με τους εκπαιδευτικούς – πολλοί από τους οποίους είναι από την Τουρκία αποσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών – και τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά παιδιά με τους γονείς τους, τα οποία χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον Ερντογάν.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε prive γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου αναμένεται να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό προς τη μειονότητα.
Στο σχολείο βρίσκονται επίσης για τον Τούρκο πρόεδρο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, και Ξάνθης Ζειμπέκ Χουσεΐν. Επίσης παρούσα είναι η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν.
Ανάμεσα στο πλήθος που περιμένει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή βρίσκονται και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το xronos.gr πρόκειται για τους βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, και τον βουλευτή Ξάνθης Ζειμπέκ Χουσεΐν. Στο χώρο βρίσκονται και η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν.
Η ιστορία πίσω από το γυμνάσιο “Τζελάλ Μπαγιάρ” που επισκέπτεται ο Ερντογάν
Το βράδυ της 13ης Ιουνίου 1952 δόθηκε προς τιμήν των βασιλέων, στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ, μια μεγαλοπρεπής δεξίωση. Όπως επισημαίνει ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Μπατζακίδης από την Ξάνθη, στη διάρκεια αυτής της δεξίωσης η βασίλισσα απευθυνόμενη στον Τούρκο Πρόεδρο, Τζελάλ Μπαγιάρ, είπε:
«Εξοχότατε, ξεκίνησα να πραγματοποιήσω ένα σπουδαίο έργο, θα ιδρύσω ένα γυμνάσιο για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Και τον παρακάλεσε να επιτρέψει να βάλουν το όνομα του στο σχολείο. Η πρόταση αυτή, που έγινε δεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση, υπήρξε το πρώτο βήμα για την ίδρυση του γυμνασίου Τζελάλ Μπαγιάρ στη Κομοτηνή.
Μετά την επίσκεψη αυτή, ακολούθησε νομοθετική ρύθμιση και αποφασίσθηκε το κτίριο, όπου θα στεγαζόταν το σχολείο, να αναγερθεί στο εκ των 15 στρεμμάτων παλιό νεκροταφείο, που ανήκε στο Βακούφια της Κομοτηνής. Αφού προηγήθηκε η μεταφορά των μνημάτων, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους, άρχισαν με έντονο ρυθμό οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε στο σύντομο διάστημα των τεσσάρων μηνών. Όλα, πλέον, ήταν έτοιμα, και τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ θα ανταπέδιδε την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Η ανταπόδοση της επίσκεψης
Η επίσημη επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 1952. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έγινε δεκτός με μεγαλοπρέπεια στο λιμάνι του Πειραιά, και αφού παρέμεινε τρεις μέρες στην Αθήνα, στη συνέχεια, μαζί με τον βασιλιά και την βασίλισσα, ταξιδεύοντας με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ», μέσω Θεσσαλονίκης, έφθασαν στην Καβάλα και από εκεί οδικός στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Μετά την άφιξή του στο λιμάνι της Καβάλας οι επίσημοι προσκεκλημένοι κατευθυνθήκαν στην πλατεία Φουάτ για την επίσημη υποδοχή. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ανοιχτού τύπου αυτοκίνητο και ξεκίνησαν την περιοδεία τους στη Δυτική Θράκη.
Το 1952 οι άνθρωποι της υπαίθρου έβλεπαν, ίσως για πρώτη φορά, μια φάλαγγα από πενήντα αυτοκίνητα, της οποίας προηγούνταν ένα πολυτελές ανοιχτό αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ίδιος ο βασιλιάς Παύλος. Οι επίσημοι, κατά τη διαδρομή τους, έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στη Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Όπως τονίζει ο κ. Μπατζακίδης, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του Τούρκου Προέδρου, παρουσία τουρκικού αγήματος και της μπάντας (όπως φαίνονται στις φωτογραφίες) που συνόδευαν τον Τζελάλ Μπαγιάρ σε αυτή τη επίσημη επίσκεψη.
Αμέσως μετά, οι επίσημοί αναχώρησαν οδικώς για την Κομοτηνή, όπου είχε έρθει πλέον η στιγμή των εγκαινίων. Στην αυλή του σχολείου Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και ο πρόεδρος του Εράνου, του Παύλου και της Φρειδερίκης, έβγαλαν από έναν λόγο στα γαλλικά, τονίζοντας τη σημασία που έχει το σχολείο στη Ελληνο – Τουρκική φιλία. Στη συνέχεια ο βασιλιάς έδωσε το ψαλίδι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος και έκοψε τη κορδέλα, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στο κτήριο του σχολείου.
Το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, που ήταν προϊόν των συναντήσεων εκείνων, εξακολουθεί να υπάρχει και να θυμίζει σ’ όλους τη φιλία των δύο γειτονικών χωρών. Το Μειονοτικό Λύκειο (Τζελάλ Μπαγιάρ) έχει δώσει εκατοντάδες αποφοίτους. Ήταν το πρώτο Γυμνάσιο, το πρώτο δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που λειτούργησε στη Δυτική Θράκη και στο οποίο η διδασκαλία γίνεται στη τουρκική και στην ελληνική γλώσσα. Η σημερινή ονομασία του είναι «Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής».





.
.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου