Translate

r

11 Δεκ 2017

Ο χρόνος έχει σταματήσει στο εγκαταλελειμμένο Ολυμπιακό Χωριό του Χίτλερ (φωτ.)

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Βερολίνου το 1936 έχουν μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Και πως να μην μείνει άλλωστε αφού αποτέλεσε την πλατφόρμα μέσω της οποίας ο Χίτλερ έκανε επίδειξη στην παγκόσμια κοινότητα την δύναμη του καθεστώτος του λίγα χρόνια πριν αιματοκυλήσει την Ευρώπη.

Η ανάθεση των αγώνων από τη ΔΟΕ είχε γίνει το 1931, την περίοδο δηλαδή που ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία. Σύντομα τα σύμβολα των Ολυμπιακών αγώνων μπήκαν δίπλα σε αυτά του ναζιστικού καθεστώτος. Το χιτλερικό καθεστώς διέθεσε κάθε διαθέσιμη πηγή προκειμένου σε πέντε χρόνια να φιλοξενήσει τους αγώνες χτίζοντας συνολικά 145 κτίρια και ένα μεγάλο στάδιο χωρητικότητας 120.000 θεατών.
hitler olympic1
Ο Χίτλερ επιθεωρεί το Ολυμπιακό Χωριό. «Στη νεολαία όλου του κόσμου», γράφει η πινακίδα 
Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος από το Ολυμπιακό Χωριό του 1936, που βρίσκεται στην περιοχή Έλσταλ του Βούστερμαρκ, πολύ κοντά στο Βερολίνο, έχει διατηρηθεί αν και εγκαταλελειμμένο εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Μετά τον πόλεμο και τη διαίρεση της Γερμανίας, τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούσαν οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες και δυνάμεις ασφαλείας.
Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες απ' τις εγκαταστάσεις, όπως τις δημοσιεύει η φωτογράφος Σιλβέν Μαργκέν στο βιβλίο – λεύκωμα της («Απαγορευμένα μέρη: Εξερευνώντας την εγκαταλελειμμένη μας κληρονομιά» - "Forbidden Places: Exploring our abandoned heritage) και το προσωπικό blog της.
hitler olympic3
Το «Σπίτι των Εθνών», το κεντρικό κτίριο ακριβώς στην «καρδιά» του Ολυμπιακού Χωριού. 
hitler olympic 4
Το κτίριο, που είχε το σχήμα πετάλου, διέθετε συνολικά 38 αίθουσες φαγητού για τις αποστολές των αθλητών

hitler olympic5
Τα επίσημα αρχεία δείχνουν ότι κατά τις τρεις εβδομάδες που διήρκεσαν οι αγώνες του Βερολίνου καταναλώθηκαν μεταξύ άλλων 100 αγελάδες, 91 γουρούνια, πάνω από 650 αρνιά καθώς επίσης και 4 τόνοι καφέ. Όλα προετοιμάστηκαν εδώ, στο κτίριο της κουζίνας. 
hitler olympic6
Όταν οι αθλητές δεν αγωνίζονταν ή έτρωγαν, ακολουθούσαν το πρόγραμμα προπονήσεων τους. Το γυμναστήριο στη φωτογραφία κάποτε ήταν ευάερο και ευήλιο. 
hitler olympic7
Μία εσωτερική πισίνα επέτρεπε στους κολυμβητές να προπονηθούν και να ηρεμήσουν πριν τον μεγάλο ανταγωνισμό. Η πισίνα έχει εγκαταληφθεί και έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. 
hitler olympic8
Σύλλογοι για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς κατάφεραν να βρουν 2,25 εκατ. δολ. ώστε να αποκαταστήσουν την οροφή της πισίνας λίγο πριν αυτή καταρρεύσει
hitler olympic9
Τα αποδυτήρια, κάποτε βαμμένα σε electric αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου της ελιάς, βρίσκονται υπό διάλυση
hitler olympic10
Στο αμφιθέατρο, έργο του γερμανού καλλιτέχνη Walter von Ruckteschell απεικονίζει ναζιστικά στρατεύματα να παρελαύνουν
hitler olympic11
Η τοιχογραφία του Λένιν αποκαλύπτει τι συνέβη στο ιστορικό Ολυμπιακό χωριό μετά το τέλος του πολέμου. Λίγο πριν, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτική ακαδημία των Γερμανών και έπειτα ως νοσοκομείο για τους τραυματίες του πολέμου
hitler olympic12
Τελικά οι εγκαταστάσεις έγιναν κέντρο ανάκρισης και βασανιστηρίων από τις μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατ. Γερμανίας. Το αποτύπωμα των σοβιετικών δυνάμεων και του κομμουνισμού έμεινε στα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν επισης ως στρατώνες και πλέον ρημάζουν...
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου