Translate

r

21 Ιουν 2018

Χρήστος Νέγκας 1936 – 1981

Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.
Ο Χρήστος Νέγκας γεννήθηκε το 1936 στη Ζάκυνθο. Σπούδασε στις σχολές του Θεάτρου Τέχνης και του Κωστή Μιχαηλίδη. Την πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι την έκανε στο θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια»,
που σκηνοθέτησε το 1961 ο Αλέξης Δαμιανός και στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο το 1979, στο θεατρικό έργο του Νίκου Τσιφόρου «Σταυροφορία».
Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίσθηκε το 1960 στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Το αγρίμι». Έπαιξε συνολικά σε 36 ταινίες και διακρίθηκε, κυρίως, σε ρόλους δραματικούς. Το 1966 κράτησε ένα μικρό ρόλο στην ελληνογαλλική παραγωγή «Ο Μαιγκρέ στην πιο μεγάλη του υπόθεση» («Une balle au coeur» ο πρωτότυπος τίτλος της).
Ο Χρήστος Νέγκας ασχολήθηκε και με τα κοινά των ηθοποιών. Τον Απρίλιο του 1981 εξελέγη ως ανεξάρτητος στο Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όντας μέλος της κλαδικής των ηθοποιών της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα με το κύριο επάγγελμά του διατηρούσε και διαφημιστικό γραφείο.
Ο Χρήστος Νέγκας πέθανε, ενώ κολυμπούσε στην παραλία της Αναβύσσου, στις 21 Ιουνίου 1981, σε ηλικία 45 ετών. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή.
Σχετικά
  • Κόρη του Χρήστου Νέγκα είναι η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Αθηναΐς Νέγκα (γεν. 1974).
  • Ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος της Ζακύνθου φέρει το όνομά του.
Φιλμογραφία
  • Το αγρίμι (1960)
  • Χίλιες παρά μια νύχτες (1960)
  • Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963)
  • Άπονη ζωή (1964)
  • Έκλαψα πικρά για σένα (1964)
  • Η μοδιστρούλα (1964)
  • Κάτι να καίει (1964)
  • Ο πολύτεκνος (1964)
  • Η δική σου μοίρα με σέρνει (1964)
  • Ορφανή στους πέντε δρόμους (1964)
  • Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)
  • Φεύγω με πίκρα στα ξένα (1964)
  • Πόνεσα πολύ για σένα (1964)
  • Η μοίρα μιας ορφανής (1965)
  • Το φυλαχτό της μάνας (1965)
  • Ο ουρανοκατέβατος (1965)
  • Κατάρα με δέρνει βαριά (1965)
  • Κλαίω και σ' αναζητώ (1965)
  • Φτωχολογιά (1965)
  • Une balle au coeur («Ο Μαιγκρέ στην πιο μεγάλη του υπόθεση», 1966)
  • Παράνομοι πόθοι (1966)
  • Αγάπη που δε σβήνει ο χρόνος (1966)
  • Αχάριστη (1966)
  • Εμείς οι αμαρτωλοί (1966)
  • Επιχείρηση Δούρειος Ίππος (1966)
  • Αντίζηλοι (1967)
  • Ο μεθύστακας του λιμανιού (1967)
  • Αντίο για πάντα (1967)
  • Δακρυσμένα μάτια (1967)
  • Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν (1967)
  • Τόσα όνειρα στους δρόμους (1968)
  • Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
  • Η κραυγή μιας αθώας (1969)
  • Πληγωμένα νιάτα (1969)
  • Η μεγάλη Ανάσταση (1969)
  • Δώστε τα χέρια (1971)
  • Αέρα, αέρα, αέρα (1972)
  • Το χαμόγελο της Πυθίας (1979)
Τηλεοπτικές εμφανίσεις
  • Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός (1972, ΕΙΡΤ)
  • Κουσούρης (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Κρουαζιερόπλοιο (1973, ΕΙΡΤ)
  • Εύθυμες Νότες (1974, ΥΕΝΕΔ)
  • Φάκελος 38 (1978, ΕΡΤ)
πηγη