5


Translate

12 Ιουλ 2018

Σοκ Ρ.Τ.Ερντογάν σε Α.Τσίπρα: «Να εκδώσετε τους "8" πραξικοπηματίες αν θέλετε τους "2" στρατιωτικούς σας»!

«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».
Η παραπάνω παροιμία ταιριάζει «γάντι» στο περιεχόμενο της συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά μετά από δύο ώρες.
Ο Τούρκος πρόεδρος αντί να δεχθεί
την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων, ζήτησε από τον Α.Τσίπρα την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης με την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και την επιστροφή των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών στρατιωτικών!
Μάλιστα, τόνισε ότι «Παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώμάτων έχει δικαιώσει την Τουρκικής Ένωση Ξάνθης. Τα δικαστήρια σας απέρριψαν το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Δεν είναι νόμιμο».
Ο Α.Τσίπρας αρκέστηκε να ακούσει τον Ρ.Τ.Ερντογάν και έθεσε μετ'επιτάσεως το ζήτημα των Ελλήνων αιχμαλώτων. Η απάντηση του Τούρκου προέδρου ήταν: «Δεν επεμβαίνουμε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στη Τουρκία είναι ανεξάρτητη. Παρέβησαν τον τουρκικό νόμο. Θα γίνει ότι προβλέπεται από το νόμο μας. Να δούμε και το θέμα των πραξικοπηματιών. Πόσο ηθικό είναι να δίνεται πολιτικό άσυλο σε άτομα που εγκλημάτισαν κατά του τουρκικού λαού;».
«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες και θίξαμε όλα τα θέματα. Εθεσα επιτακτικά το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» τόνισε εν συνεχεία στην συνέντευξη Τύπου ο Α.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού. Κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη».
Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τα όσα είπε με τον Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είμαι φειδωλός. Αλλά βγαίνω από τη συνάντηση πιο αισιόδοξος από όσο όταν μπήκα. Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση γι’ αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες».
Ο Α.Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί κρίσιμη την έκδοση των «8», καθώς θεωρεί ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. «Του έδωσα να καταλάβει -ελπίζω τουλάχιστον - ότι το ζήτημα των «8» δεν μπορεί να συσχετίζεται με τους «2». Αλλο θέμα είναι να ζητούν κάποιοι άσυλο και άλλο αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα. Αλλωστε δε ζητάμε κάποια χάρη αλλά να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες (σ.σ.: Λάθος του Α.Τσίπρα: Τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες). Εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα – που δεν έχουν διαπράξει – να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».
Συζήτησαν ακόμη Κυπριακό, προσφυγικό και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
Για τιςτουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας είπε: «Του υπενθύμισα όσα του είχα πει στην επίσκεψή του στην Αθήνα ότι είναι στο χέρι της Αγκυρας να γυρίσει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οπως φαίνεται αυτό δεν έχει κατορθωθεί μέχρι σήμερα καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται και αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.
Του έδειξα στοιχεία και συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο με την ενίσχυση της γραμμής επικοινωνίας των δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Αυτό είναι και το πιο ευχάριστο αποτέλεσμα της συνάντησης».

Επίσης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Σε μία από τις πλέον επιφανείς μη κυβενρητικές οργανώσεις της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές η χρήση του όρου τουρκική.
Μετά την εξέλιξη αυτή αλλά και της νομικής διαδικασίας που ξεκίνησε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφασίσει ότι η Ελλάδα παραβίαζε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και την κάλεσε να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διόρθωση αυτών των παραβιάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό και κατά εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, η ελληνική βουλή, αποδεχόμενη νομική ρύθμιση το 2017, είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα στα ιδρύματα στα οποία είχε προηγουμένως απαγορευτεί η χρήση του όρου «τουρκικός» να ξανα-υποβάλουν αίτημα για καταχώρηση του ονόματός τους, ωστόσο η νομοθεσία περιλάμβανε και αρκετές εξαιρέσεις προκειμένου να μην γίνουν αποδεκτές αυτές οι ενστάσεις.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση ενός περιφερειακού εφετείου στην Ελλάδα, απορρίφθηκε η αίτηση για την εκ νέου καταχώρηση του ονόματος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι κρίνει ανεπαρκή τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε από την ελληνική βουλή για την εφαρμογή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι.
Αναμένουμε από την Ελλάδα να προβεί στην καταχώρηση των ονομάτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει στις ρυθμίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».
Η «απόφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι...
Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει αποδεκτή στα Αρχεία της τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης, χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υιοθέτησή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».
Σε λίγο θα ακολουθήσει συνέντευξη Τυπου του Ελληνα πρωθυπουργού.
πηγη
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου