5


Translate

9 Ιουλ 2018

Καταυλισμός παράνομων μεταναστών η Ελλάδα: Ψάχνουν στρατόπεδα των ΕΔ για νέα “hot spot”

Τουλάχιστον  επτά νέα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα και τις αναγκαίες εργασίες για τις αυξήσεις των θέσεων στα ήδη υπάρχοντα επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής «Πολιτικής». 
Με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής ακόμα να είναι θολές, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ότι η "χώρα" προετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές στα υπάρχοντα κέντρα  ώστε να μπορέσει να...
διαχειριστεί τις νέες αφίξεις, τόσο από την Τουρκία όσο και από την  Γερμανία, τις οποίες βέβαια η ίδια η κυβέρνηση ενθαρρύνει!
Οι επόμενες μέρες θα φέρουν στο φως τις βασικές και κρίσιμες λεπτομέρειες για τη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας-Ισπανίας, καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το τεχνικό μέρος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Η εφαρμογή της συμφωνίας (αν τα τρία μέρη συμφωνήσουν) θα ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ να ξεκαθαρίζει ότι αυτή η συμφωνία αφορά ουσιαστικά την Ελλάδα. Βέβαια καθώς η Ισπανία δεν είναι πύλη εισόδου ούτως ή άλλως αφού οι Ισπανοί έχουν φροντίσει ώστε να κατασκευάσουν τεράστιους φράκτες τόσο στη Melilla όσο και στη Ceuta.
 Σε συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς στη Βιέννη δήλωσε ότι «τα τρία τέταρτα των παράνομων μεταναστών  που φτάνουν στα γερμανικά σύνορα είναι από την Ελλάδα και την Ιταλία» παρατηρώντας πως οι αλλοδαποί που φτάνουν από την Ισπανία στη Γερμανία δεν είναι πολλοί, καθώς η Ισπανία έχει λάβει τα μέτρα της.
. «Οι παράνομοι μετανάστες που έχουν εγγραφεί και έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά εμφανίζονται στα σύνορα της Αυστρίας, θα μεταφέρονται σε τράνζιτ κέντρα και από εκεί θα επιστρέφονται στη Ρώμη και στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, (σ.σ. με την Ελλάδα δεν πρόκειται να αποτύχουν) οι τρεις χώρες θα πρέπει να σκεφτούν άλλα μέτρα που θα σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.
Με την καταγραφή των υποψήφιων χώρων να έχει ξεκινήσει, ήδη φαίνεται πως η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας είναι μέσα στις υποψήφιες για τη δημιουργία νέου χώρου σε πρώην στρατόπεδο στο Κυψελοχώρι.
Αν και ο χώρος παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, φαίνεται πως έχει την αποδοχή τόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και του Αμύνης.
Εκτός όμως από τη δημιουργία και νέου χώρου στην περιοχή, στα σχέδια του υπουργείου, τα οποία ήδη εν μέρει έχουν ξεκινήσει, είναι η προσθήκη περισσότερων θέσεων στο Κουτσόχερο στη Λάρισα όπου τώρα ζουν 951 παράνομοι μετανάστες. Οι εργασίες όμως αύξησης των χώρων δεν σταματούν εκεί.
Όπως ανέφερε ο περιφερειακός συντονιστής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο, Νίκος Ράγκος, «για τη δημιουργία νέων “δομών” (sic) λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν μπορούμε πάλι να επιφορτίσουμε την Κεντρική Μακεδονία», σημειώνοντας ότι εξετάζονται οι περιπτώσεις της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
Παρά τη δήλωση, φαίνεται πως οι δύο περιφερειάρχες δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τα «επεκτατικά» σχέδια στα κέντρα παραμονής αλλοδαπών και κυρίως για τη δημιουργία των νέων χώρων.
Ήδη στα μέσα της εβδομάδας άνοιξε ένας νέος καταυλισμός στο Βαϊοχώρι Βόλβης, στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένοι  260 παράνομοι μετανάστες. Πρόκειται για μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τα Διαβατά και τα Λαγκάδικα Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν επιβαρυνθεί από τις νέες αφίξεις που σημειώθηκαν τον Απρίλη από τον Έβρο, ο οποίος φυσικά είναι εντελώς αφύλακτος. .
Τον Ιούνιο 1500 αλλοδαποί απλώς «περπάτησαν» και βρέθηκαν  στην ελληνική πλευρά των συνόρων χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, ενώ στα νησιά με ίδια νοοτροπία έφτασαν  2.900 αλλοδαποί.
Συγκεκριμένα, μέσα σε 4 μήνες του 2018 έφτασαν στη «χώρα» 25.578 άτομα, έναντι 14.222 κατά το α’ τετράμηνο του 2017. Από τα κύρια αίτια αυτής της αύξησης ήταν η μεγάλη άφιξη από τα χερσαία «σύνορα» (ουσιαστικά δεν πρόκειται καν για σύνορα απλά για μια διαχωριστική γραμμή στο χάρτη)  με την Τουρκία.
Το 2017 από τον αφύλακτο Εβρο, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έφτασαν 667 έναντι 5.802 το 2018.
Στη Σάμο όπως αναφέρει το SamosToday και στις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου να επεκτείνει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, προκειμένου και με την πάροδο του χρόνου οι κάτοικοι του νησιού να γίνουν λιγότεροι από τους αλλοδαπούς, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο της κυβέρνησης, στρατόπεδο το οποίο χρησιμοποιείται για εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων σε θέματα CQB ή αγώνα εντός αστικών περιοχών, πρόκειται να δοθεί δωρεά για τους αλλοδαπούς.
Στις 22 Ιουνίου 2018 υπήρξε έγγραφο του Υπουργείου με τον βαρύγδουπο τίτλο «Μεταναστευτικής Πολιτικής/Γενική Γραμματεία Υποδοχής», που ζητά από το ΓΕΕΘΑ να της παραχωρηθεί το υποτιθέμενα «ανενεργό» Στρατόπεδο Ανθυπολογαχού (ΠΒ) Γεωργίου Μοσχονά (που βρίσκεται στην είσοδο των Μυτιληνιών από Βαθύ), προκειμένου όπως αναφέρεται στο έγγραφο να προετοιμαστεί κατάλληλα για την υποδοχή υπηκόων-επενδυτών  τρίτων χωρών.
Φυσικά και το συγκεκριμένο Στρατόπεδο ζητείται ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλούς και ποιοτικής διαβίωσης των μεταναστών, για να μην βάλουν κακό βαθμό.
Το Στρατόπεδο Μοσχονά που χαρακτηρίζεται «ανενεργό» από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μόνο ανενεργό δεν είναι. Πρόκειται πλέον για χώρο εκπαίδευσης των Μονάδων της 79 ΑΔΤΕ, όπου εκεί 3-4 φορές το μήνα, μεταβαίνει το προσωπικό των ενεργών Μονάδων της Ταξιαρχίας, αλλά και οι Εθνοφύλακες, όπου πραγματοποιούν εκπαίδευση «αγώνα επί κατοικημένου τόπου».
πηγη
μονταζ  teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου