5


Translate

13 Αυγ 2018

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας

Η προσπάθεια της Τουρκίας να παίζει το παγκόσμιο διπλωματικό παιχνίδι «σε διπλό ταμπλό» αποτελεί την πραγματική αιτία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη χώρα και τις ΗΠΑ, η οποία οδηγεί σε τριγμούς τις παγκόσμιες ισορροπίες και τη διεθνή οικονομική σκακιέρα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως»
του Ράδιο Πρώτο ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Πάμπος Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι, επί της ουσίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιλέξει στρατόπεδο: είτε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είτε με την Ρωσία και το Ιράν.
«Θα προχωρήσει στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ ή θα υλοποιήσει τη συμφωνία για αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο; Θα προχωρήσει συμμορφούμενος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις άλλες υποχρεώσεις ως προς την ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα συνεχίσει να φλερτάρει με το Ιράν και τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας σε ένα ασιατικό προσανατολισμό; Εδώ είναι το μεγάλο διακύβευμα», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση του Αμερικανού Ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον ο οποίος βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Τουρκία έχει ενοχλήσει πάρα πολύ τις ΗΠΑ και προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Ευαγγελιστές αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θεωρώντας ότι ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Πρόσθεσε δε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, καθώς οι ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Ομπάμα είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν από κάποια μέτωπα, την ώρα που η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να επαναφέρει το ρόλο που είχε η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε ένα κενό ισχύος.
«Η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευτή αυτή την κατάσταση στην περιοχή σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το Συριακό, η αντιπαράθεση Σουνιτών-Σιιτών στον ισλαμικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή όμως το Τραμπ και το ΝΑΤΟ επιχειρούν να επαναφέρουν το ρόλο που είχαν και δεν είναι τυχαίο ότι η μια μετά την άλλη οι χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, αλλά και χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, κάτι που ενοχλεί πολύ την Ρωσία», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει.
Ερωτηθείς κατά πόσο σήμερα μια τυχόν έξοδος της Τουρκίας από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο πιθανή σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα, ο κος Χρυσοστόμου απάντησε ότι η κόκκινη γραμμή της εξόδου είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς το ρήγμα ανάμεσα στις δύο χώρες ολοένα και μεγαλώνει. 
 πηγη sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου