5


Translate

8 Αυγ 2018

Φύγετε, από σεβασμό σε όλους αυτούς που τόσο άδικα, έφυγαν για πάντα

Μια χώρα που δοκιμάζεται και χειμάζεται σκληρά κοντά δέκα χρόνια τώρα, από μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, βρέθηκε στο «μάτι» του κυκλώνα, μιας εθνικής τραγωδίας, μιας συμφοράς  που δεν τη χωράει ο νους του ανθρώπου.
Ένας λαός ταλαιπωρημένος και καθημαγμένος, μετράει νεκρούς, μέρα τη μέρα και ψάχνει μάταια να βρει απαντήσεις στα απέραντα και αμείλικτα «Γιατί;».

Και σεις, οι κυβερνώντες αυτής της «πολιτισμένης» και «ευνομούμενης» πολιτείας του δυτικού κόσμου, μοιραίοι και άβουλοι θεατές, να αγωνίζεστε στήνοντας φτηνά επικοινωνιακά σόου να βγάλετε τους εαυτούς σας «καθαρούς» και αμέτοχους της ευθύνης και του καθήκοντος. Με ποιο στόχο και για ποιο σκοπό; Δυστυχώς για να παραμείνετε λίγο ακόμη στην καρέκλα.
Δεν σας ψέγω για τα λάθη και τις παραλήψεις, για την ασχετοσύνη να αντιδράσετε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης και έκτατης ανάγκης, ούτε για το γεγονός ότι δεν είχατε σχέδιο, παρά μόνο έναν διαλυμένο κρατικό μηχανισμό που τη στιγμή της πραγματικής ανάγκης δεν προστάτευσε τους πολίτες του, όπως το σύνταγμα αυτής της χώρας υπαγορεύει ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.
Δεν σας κακίζω γιατί φανήκατε κατώτεροι των περιστάσεων, γιατί δεν είχατε το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να σηκώσετε το βάρος της απόφασης.
Σας ψέγω για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο σπεύσατε ανήθικα και θρασύδειλα επιθετικά, να διαχειριστείτε επικοινωνιακά όλη αυτή την τραγωδία που δεν έχει τέλος, με μόνο γνώμονα το προσωπικό πολιτικό συμφέρον της επιβίωσης σας.
Επιστρατεύσατε σε συνεντεύξεις τύπου, -μνημεία χυδαιότητας και ασέβειας προς όλους εκείνους που έχασαν τα πάντα -, όλη την ευρηματικότητά σας, από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ως τη NASA και των ευρωπαϊκό διαστημικό οργανισμό, για να αποδείξετε ότι πέσατε «θύματα» μιας πρωτοφανούς θεομηνίας, απέναντι στην οποία δεν είχατε κανένα τρόπο και μέσο αντίδρασης.
Αναγνωρίσατε τόσο ματαιόδοξα και με περισσή αμετροέπεια, ότι κάνατε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για να αποφευχθεί η καταστροφή και δεν βρήκατε λάθη στα έργα  σας, ενώ ανερυθρίαστα ανακοινώσατε, ότι αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, τις ίδιες ενέργειες και το ίδιο ανύπαρκτο πλάνο θα εφαρμόζατε.
Δεν βρήκατε το κουράγιο να ψελλίσετε μια συγνώμη, ενώ ένας μοιραίος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, αλλά χωρίς συνέπειες, χωρίς συντριβή. Εμπεδώσατε στα μάτια όλων μας, ότι για εσάς όλα είναι πολιτική και στην περίπτωση αυτή, μικροπολιτική της χείριστης μορφής, κακέκτυπο άλλων εποχών ξεχασμένων.
Οι πολίτες χρειάζονται την προστασία της πολιτείας όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, άρα μην επικαλείστε με τόση ελαφρότητα το στρατηγό άνεμο, αναζητήστε τα πραγματικά αίτια και βρείτε χρόνο για αυτοκριτική, από το να αναλώνεστε τόσο ανώφελα και μίζερα, να αποδείξετε ότι είστε άμοιροι ευθυνών και να ψάχνετε για διαχρονικά λάθη άλλων στο παρελθόν, αγνοώντας το δικό σας παρόν.
Φύγετε, είναι το ελάχιστο τούτη τη στιγμή, από σεβασμό σε όλους εκείνους που τόσο άδικα έφυγαν για πάντα.
Φύγετε, γιατί η ανεκτικότητα και η αντοχή της κοινωνίας μας, που μπορεί να συγχωρέσει λάθη και αδυναμίες, αλλά ποτέ τη χυδαιότητα και την προκλητικότητα, σώθηκαν.
Φύγετε, εσείς που απέναντι στον ανθρώπινο πόνο επιχειρήσατε να «διορίσετε» την απώλεια, την απόγνωση τον ίδιο το θάνατο, αφού με τόση κυνικότητα μετέρχεστε μεθόδους τόσο παλαιές, τόσο στρεβλές. Πιστεύατε ότι έτσι ανακοινώνεται μέτρα για τους πυρόπληκτους, αν όμως κοιτάζατε για μια στιγμή στον καθρέφτη θα βλέπατε το πορτραίτο του αθάνατου διαχρονικού μικρού πονηρού πολιτευτή, που θεωρεί ότι όλα μπορεί να τα διαχειριστεί εξαγγέλλοντας παροχές και επιδόματα. Θλίψη.
Φύγετε, αφού δεν έχετε το θάρρος, την παρρησία και το κουράγιο να βγείτε δημόσια δίχως φτιασιδώματα και πολιτικάντικα τεχνάσματα και με οδύνη να παραδεχτείτε την ανεπάρκειά σας τούτες τις κρίσιμες στιγμές και να ζητήσετε συγχώρεση από ένα ολόκληρο έθνος, που στέκεται αποσβολωμένο σαν να σταμάτησε ο χρόνος.
Φύγετε, δώστε το δικαίωμα στους πολίτες να σας κρίνουν δημοκρατικά, δώστε τη δυνατότητα στην κοινωνία να επιφέρει την ειρήνη και τη γαλήνη που ακόμη και οι αδικοχαμένοι νεκροί αυτής της τραγωδίας και εκείνοι που έμεινα πίσω, απαιτούν και έχουν ανάγκη.
Ένας ολόκληρος λαός πρέπει να γυρίσει σελίδα και να πορευτεί, σφίγγοντας την ψυχή και τα δόντια, χωρίς να ξεχάσει, δίχως να λησμονήσει τις πληγές και τα τραύματά του. Αυτή την τόσο δύσκολη και ιερή προσπάθεια της επόμενης μέρας, μην την επιβαρύνετε  άλλο με ύβρη και  αλαζονεία.
Παραμερίστε την εμμονή σας για την εξουσία και ρωτήστε τη συνείδηση σας τούτη την ώρα, τι είναι καλύτερο για την πατρίδα  και φύγετε ταπεινά και ήσυχα, δίχως τις τυμπανοκρουσίες και τη φασαρία με την οποία ήρθατε για να φέρετε την «ελπίδα».
Σε τούτη την καμένη γη δε θα βρείτε δικαστή να σας λυτρώσει, όμως να θυμάστε τα λόγια εκείνα που ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, έγραψε γι’ αυτόν  τον βασανισμένο τόπο πολλά χρόνια πριν, αλλά τόσο επίκαιρα σήμερα.
«Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε,  θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.»
Φύγετε. 
Νικόλας Τσολακίδης
πηγη insider.gr
μονταζ eimailefteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου