5


Translate

8 Αυγ 2020

Πότε τα νύχια των ποδιών μαρτυρούν… ασθένειες

Το καλοκαίρι, μόνο μέσα στο νερό μπορείτε να κρύψετε τα νύχια σας. Προτού πάτε για μπάνιο, ελέγξτε την υγιεινή των ποδιών και προσέξτε, μήπως έχετε αργότερα δυσάρεστες συνέπειες…
Πιο συχνή είναι η ονυχομυκητίαση, μια λοίμωξη που αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και προκαλεί αποχρωματισμό, συμπύκνωση και παραμόρφωση του νυχιού. Δεν είναι

συνήθως σοβαρή, σαν ασθένεια, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστη και δύσκολη να αντιμετωπιστεί. Κι αυτό γιατί μπορεί να μην προκαλέσει προφανή συμπτώματα στην αρχή.
Καθώς όμως η λοίμωξη προχωρά, παρουσιάζει:
Αποχρωματισμό του νυχιού ( μπορεί να γίνει λευκό, μαύρο, κίτρινο ή πράσινο.)
Πάχυνση και παραμόρφωση του νυχιού – μπορεί να αποκτήσει ασυνήθιστο σχήμα και να είναι δύσκολο να κοπεί.
Πόνο ή δυσφορία – ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε ή ασκείτε πίεση στο επηρεασμένο δάκτυλο.
Εύθραυστα ή εύθρυπτα νύχια – τα κομμάτια μπορεί να σπάσουν και να απομακρυνθούν τελείως.
Μερικές φορές το κοντινό δέρμα μπορεί επίσης να μολυνθεί και να εμφανίσει φαγούρα και να είναι κόκκινο και πρησμένο.
Κίτρινα νύχια
Τα νύχια των ποδιών μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία μας. Μία μυκητιασική μόλυνση συχνά οδηγεί σε πάχυνση και κιτρίνισμα των νυχιών στα πόδια.
Τα παχιά, κίτρινα νύχια μπορούν επίσης να είναι σημάδι μίας υποβόσκουσας ασθένειας όπως είναι το λεμφοίδημα (πρήξιμο που σχετίζεται με το λεμφικό σύστημα), οι πνευμονικές παθήσεις ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Κοιλονυχία
Τα νύχια σε αυτή την περίπτωση γίνονται κοίλα με έπαρση στις άκρες τους σαν κουτάλι.
Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή στη συχνή έκθεση σε διαλύματα που έχουν ως βάση το πετρέλαιο αλλά συχνά προκαλείται από ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό (σιδηροπενική αναιμία).
Άσπρα Νύχια
Κάποιος τραυματισμός στο νύχι ή η ύπαρξη ασθένειας σε κάποιο σημείο του σώματος μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση άσπρων περιοχών στα νύχια.
Εάν το νύχι ή μέρος αυτού διαχωριστεί από τη βάση του λόγω κάποιου τραυματισμού, μόλυνσης ή ψωρίασης, το νύχι μπορεί να φαίνεται άσπρο. Αν το νύχι είναι ανέπαφο αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι άσπρο, μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιας πιο σοβαρής κατάστασης όπως ηπατική ασθένεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή διαβήτης.
Σκασίματα στα νύχια
Σκασίματα ή κοιλώματα στην επιφάνεια των νυχιών προκύπτουν από την αναδιοργάνωση της φυσιολογικής ανάπτυξης του νυχιού. Αυτή η ανωμαλία στην επιφάνεια των νυχιών εμφανίζεται σχεδόν τους μισούς ανθρώπους που πάσχουν από ψωρίαση.

πηγη ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου