5


Translate

7 Σεπ 2018

Έρχεται «ηλιακό ελάχιστο» που ίσως σημαίνει βαρύς χειμώνας!

Ξεχάστε όσα ακούσατε περί υπερθέρμανσης του πλανήτη το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έρχεται «ηλιακό ελάχιστο» και μάλιστα, νωρίτερα από το αναμενόμενο! 
Ο αριθμός των κηλίδων στην ηλιακή επιφάνεια αυξάνεται γρήγορα και μετά μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό κάθε περίπου 11 χρόνια. Αυτή η περιοδικότητα, την οποία ακολουθεί
η γενικότερη ηλιακή δραστηριότητα, αποκαλείται «ενδεκαετής ηλιακός κύκλος» ή «ενδεκαετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας».
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο ήλιος δεν θα έχει ηλιακές κηλίδες για συνολικά 133 ημέρες φέτος. Με μόνο 241 ημέρες κατά το τρέχον έτος 2018, αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος είναι κενός για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι το ηλιακό ελάχιστο είναι στο δρόμο του.
Ο ιστότοπος Space Weather αναφέρει: «Ο ήλιος είναι και πάλι πεντακάθαρος. Για την 133η ημέρα του τρέχοντος έτους, η όψη του ήλιου είναι κενή.

Πρόβλεψη για κρύο καιρό: Ο ήλιος παραμένει κενός για την πλειοψηφία του έτους — η Γη ετοιμάζεται για μεγάλο πάγωμα
Την τελευταία φορά που υπήρξε παρατεταμένο ηλιακό ελάχιστο, οδήγησε σε μια «μικρή εποχή παγετώνα», επιστημονικά γνωστή ως ελάχιστο Maunder — η οποία διήρκεσε 70 χρόνια.
Το ελάχιστο Maunder, το οποίο είδε επτά δεκαετίες παγωμένου καιρού, ξεκίνησε το 1645 και διήρκεσε μέχρι το 1715 και συνέβη όταν οι ηλιακές κηλίδες ήταν εξαιρετικά σπάνιες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θερμοκρασίες μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου και οδήγησαν σε μικρότερες εποχές και τελικά έλλειψη τροφίμων.

Κενός ήλιος
Το Vencore Weather, γράφει: «Η χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα είναι γνωστό ότι έχει συνέπειες στον καιρό και το κλίμα της Γης και είναι επίσης πολύ συσχετισμένη με την αύξηση των κοσμικών ακτίνων που φτάνουν στο πάνω μέρος της ατμόσφαιρας. «Ο κενός ήλιος είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζει το επόμενο ηλιακό ελάχιστο και θα υπάρξει ένας αυξανόμενος αριθμός πεντακάθαρων ημερών τα επόμενα χρόνια».
Ο μετεωρολόγος Paul Dorian του Vencore Weather, γράφει:

Όλες οι ενδείξεις είναι ότι το προσεχές ηλιακό ελάχιστο που αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 μπορεί να είναι ακόμη πιο ήσυχο από το τελευταίο που ήταν το πιο βαθύ για έναν σχεδόν αιώνα.

Ορισμένοι επιστήμονες λένε ακόμη ότι είμαστε στην κορυφή ενός καινούργιου ηλιακού ελάχιστου και ο επερχόμενος κύκλος 25 μπορεί να έχει ακόμα χαμηλότερους κύκλους μετά από αυτό.
Αυτή η εμπειρική μοντελοποίηση των επαναλαμβανόμενων ηλιακών προτύπων παρείχε επίσης μια επακόλουθη πειραματική πρόβλεψη σε πολλές χιλιομετρικές κλίμακες, γεγονός που υποδηλώνει μια τάση μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας προς τις Μεγάλες (Super) Ελάχιστες συνθήκες για την επόμενη περίοδο, AD2050-2250 (AD 3750–4450). [πηγή: Evidence of cosmic recurrent and lagged millennia-scale patterns and consequent forecasts: multi-scale responses of solar activity (SA) to planetary gravitational forcing (PGF)]
Οι ηλιακές κηλίδες και οι κοσμικές ακτίνες έχουν μια σχέση γιν-γιάνγκ μεταξύ τους. Στην κορυφή του κύκλου των ηλιακών κηλίδων, τα ισχυρά ηλιακά μαγνητικά πεδία και ο ηλιακός άνεμος συγκρατούν πολλές κοσμικές ακτίνες στον κόλπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελαχίστου, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου εξασθενεί και η εξωτερική πίεση του ηλιακού ανέμου μειώνεται. Αυτό επιτρέπει περισσότερες κοσμικές ακτίνες από το βαθύ διάστημα να διεισδύσουν στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα και στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Πώς μας επηρεάζουν οι κοσμικές ακτίνες;

Οι κοσμικές ακτίνες διεισδύουν στις αεροπλάνα κατά τις πτήσεις, χορηγώντας έτσι ακτινοβολία στους επιβάτες και στα πληρώματα, τόσο πολλή, που οι πιλότοι ταξινομούνται ως επαγγελματίες ακτινολόγοι από τη Διεθνή Επιτροπή Ραδιολογικής Προστασίας (ICRP). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι αεροσυνοδοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τα μέλη του γενικού πληθυσμού. Οι ερευνητές απαρίθμησαν τις κοσμικές ακτίνες μεταξύ πολλών παραγόντων κινδύνου. Ο καιρός και το κλίμα μπορεί επίσης να επηρεαστούν, με κάποια έρευνα που συνδέει τις κοσμικές ακτίνες με το σχηματισμό νεφών και κεραυνών.
Καθώς τώρα η ηλιακή δραστηριότητα θα μειώνεται αναμένουμε να βρούμε αυξανόμενη ακτινοβολία σε όλο τον πλανήτη.
Φυσικά, όταν οι επιστήμονες μιλάνε για την ηλιακή ακτινοβολία και πως αυτή περιοδικά επηρεάζει το κλίμα μας, χαιρετάμε με μαντήλι Καλαματιανό όλο το αφήγημα περί Κλιματικής Αλλαγής και Υπερθέρμανσης του Πλανήτη!
πηγη igata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου