5


Translate

22 Σεπ 2018

Τελειωμένη υπόθεση η Τουρκία για τις ΗΠΑ: «Θάνατος σε κάθε τι αμερικανικό – Αδελφός μας ο Μαδούρο» – Η Άγκυρα προκαλεί οργή στην Ουάσινγκτον

Η Τουρκία πλέον είναι τελειωμένη υπόθεση για τις ΗΠΑ και η πορεία της προβλέπεται δυσοίωνη. Σε επαφές Τουρκίας-Βενεζουέλας επισημάνθηκε η κοινή απέχθεια των δύο κρατών απέναντι στις ΗΠΑ και συντάχθηκε κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των κυρώσεων από τον Λευκό Οίκο. 
Οι Τούρκοι, συμφωνώντας σε κατάργηση αμερικανικών νομισμάτων και προϊόντων,
και διαμηνύοντας πως «ο Μαδούρο είναι αδελφός μας” , προκαλούν την έντονη οργή των ΗΠΑ και ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον νέου κύκλου κυρώσεων.
Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία δυσχέρανε την ήδη δύσκολη θέση της απέναντι στην Ουάσινγκτον.
Η Τουρκία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τοπικό νόμισμα σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αργά την Παρασκευή.
«Είμαστε τόσο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουμε τα τοπικά νομίσματα στο διμερές εμπόριο όχι μόνο μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας αλλά και μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Καράκας με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρρέαζα.
Έπειτα, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το δολάριο ως εργαλείο για την επίθεση στις οικονομίες άλλων χωρών, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα τοπικά νομίσματα στο εμπόριο.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν είναι ενάντια στο νόμισμα οποιασδήποτε χώρας, αλλά τα νομίσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την επίθεση των οικονομιών άλλων εθνών.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έγινε πρόσφατα στόχος και γι ‘αυτό γνώρισε διακυμάνσεις στο νόμισμά της, όμως, επειδή είναι πολύ ισχυρή χώρα, θα πάρουν όλα τα μέτρα για να κάνουν την οικονομία της Τουρκίας πιο σταθερή.
Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Βενεζουέλας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας είναι «αδέρφια, που θα τα υποστηρίξουν.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει ενισχυθεί και οι δύο χώρες έχουν επωφεληθεί από αυτό, ενώ είπε ότι οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες ανακάλυψαν επίσης τις δυνατότητες που προσφέρει η Βενεζουέλα και αύξησαν τη συχνότητα των πτήσεων τους στο Καράκας επτά φορές την εβδομάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Arreaza, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Βενεζουέλα έχουν αδελφικές σχέσεις, λόγω της υποστήριξης που έδειξαν στο Καράκας αυτές τις κρίσιμες περιόδους και ότι μοιράζονται τις ίδιες θέσεις στις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική.
Ο κ. Arreaza πρόσθεσε ότι η Βενεζουέλα υπέγραψε συμφωνίες με την Τουρκία σε σημαντικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η γεωργία.
Αργότερα ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μαδούρο και έπειτα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η Τουρκία και η Βενεζουέλα θα αυξήσουν την αλληλεγγύη καθώς επιβιώνουν από δύσκολες στιγμές.
Υπενθυμίζουμε πως αρχές Αυγούστου, ο Μαδούρο έστειλε τόνους χρυσού και πετρελαίου στον Ερντογάν, προκαλώντας έντονη οργή στην Ουάσινγκτον.
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ για Τουρκία-Ρ.Τ.Ερντογάν και οι Αμερικανοί για πρώτη φορά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σοβαρά πως έκαναν λάθος στις αναλύσεις τους για τον «Σουλτάνο”. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε ο Μαδούρο με τον Ερντογάν με τον οποίον διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.
Οι Αμερικανοί φοβούνται πως σταδιακά ενεργοποιεί όλες τις συμφωνίες με Κίνα-Ρωσία και Βενεζουέλα ο Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς ο κατήφορος δεν έχει τέλος για το τουρκικό νόμισμα. Πριν λίγο σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό και όλα δείχνουν πως ακόμη και αυτό είναι προσωρινό. Ετοιμάζεται και για νέα βουτιά. Όμως ο Ερντογάν αντέχει.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου