5


Translate

12 Σεπ 2018

Σοκ και δέος με τις δηλώσεις Κοτζιά: «Μιλάμε με την Αλβανία και για οριοθέτηση συνόρων» – Τι ακριβώς διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση με τα Τίρανα;

Υποπτα και παρασκηνιακά παιχνίδια είς βάρος των Ελληνικών συμφερόντων φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Μ. Μαξίμου βιάζεται να κλείσει άρον-άρον το ένα μετά το άλλο ζήτημα, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στα εθνικά μας θέματα.
Διπλωματία της κότας εν ολίγοις από το Ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς πρώτον υπαναχώρησε σε όλα μπροστά στους Σκοπιανούς, εξάλλου
τα Wikileaks ξεσκέπασαν την Ελληνική Κυβέρνηση.
Δεύτερον, πάγωσε τις σχέσεις με την Ρωσία, για να ικανοποιήσει τους Ατλαντικούς Συμμάχους μας και τρίτον, με γοργούς ρυθμούς, πάνε πλέον να κλείσουν και τις διαφορές με την Αλβανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του από τη Νορβηγία, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που γίνονται με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «οριοθέτηση συνόρων». Υπονόησε, δηλαδή, αλλαγή τους! 
Oμως, λίγες ώρες νωρίτερα, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν συζητήσεις για νέα χάραξη συνόρων («Δεν ισχύουν αυτά που έχουν ακουστεί» είπε χαρακτηριστικά) και μίλησε απλά για πρόγραμμα συντήρησης των πυραμίδων που χαράσσουν τα σύνορα με την Αλβανία.
Τελικά ένας από τους δύο ψεύδεται, ή και οι δύο ταυτόχρονα. Μήπως υπάρχει διαφορετική ατζέντα στο Ελληνικό ΥΠΕΞ και εάν ναι, ο Α. Τσίπρας γιατί αφήνει τον Ν. Κοτζιά να αλωνίζει;
Πολλά ακούγονται μάλιστα το τελευταίο διάστημα, για το ότι ο Ν. Κοτζιάς έχει χαράξει την δική του πορεία, σε αυτό το ζήτημα θα επανέλθουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς είχε υποστηρίξει μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι, μέχρι να πάει διακοπές, θα έχει διευθετηθεί και το θέμα με την Αλβανία. Αυτό δεν έγινε, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι το κλίμα ήταν βαρύ και οι αντιδράσεις έντονες με το ξεπούλημα της «Μακεδονίας» για να ανοίξει ακόμη ένα εθνικό θέμα, που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν; Τι συζητά η κυβέρνηση με την Αλβανία;
Οπως είπε χθες ο κ. Κοτζιάς, «μια δέσμη 10 θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών». Κατά τον κ. Τσίπρα, συζητιούνται οι θαλάσσιες ζώνες, τα σχολικά εγχειρίδια, τα κοιμητήρια, τα δικαιώματα της μειονότητας και επ’ ουδενί υπάρχει ζήτημα νέας χάραξης των συνόρων.
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες στη «δεξαμενή σκέψης» της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ενώπιον πολιτικών, ακαδημαϊκών και διπλωματών, υπογράμμισε τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σκιαγράφησε το πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής -μιας εξωτερικής πολιτικής «πολυδιάστατης», όπως είπε- και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «δεν είναι ούτε το αποτέλεσμα των περιστάσεων ούτε το αποτέλεσμα “εξωτερικών πιέσεων”, όπως συχνά υποστήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αντίθετα, ήταν δική μας επιλογή να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση».
Τη χαρακτήρισε δε «επιτομή ενός δομημένου και δίκαιου συμβιβασμού στην περιοχή». Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τη Νορβηγίδα ομόλογό του Ινε Ερικσεν Σοράιντε και σήμερα θα συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λούτε.
Η ουσία όμως είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, λίγο πριν την δική της κατάρρευση, κλείνει άρον-άρον όλα τα εθνικά ζητήματα με σύστημα fast Tack και αυτό είναι επικίνδυνο για την χώρα και τα συμφέροντά της.
πηγη pentapostagma.gr
μονταζ eimailefteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου