Translate

r

7 Σεπ 2018

«Boυίζουν» τα Ρωσικά ΜΜΕ: «Πλησιάζει “καταιγίδα” στις ρωσοτουρκικές σχέσεις» – «Αλλοπρόσαλλος ο Ερντογάν» – Θα κάνει το μοιραίο λάθος η Αγκυρα;

Η Άγκυρα προβλέπει πλήρη αποτυχία των συνομιλιών για τη Συρία στην Τεχεράνη, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιθανή ρωσοτουρκική σύγκρουση, κάτι που πολλοί ειδικοί αναφέρουν ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο λόγω  της αλλοπρόσαλλης πολιτικής Ερντογάν, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ προκαλώντας ερωτηματικά σε πολλούς . 
Η ουσία όμως είναι ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να το κουνήσουν ρούπι από την Β.Συρία …
λόγω των δικών τους άνομων σχεδίων, παρά μόνο με πόλεμο, ενώ είναι γνωστό ότι ετοιμάζουν  δεκάδες στρατιωτικές βάσεις.  
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «όπου να’ναι  θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας,  Τουρκίας και  Ιράν με θέμα την Συρία .
Ο Πούτιν, ο Ρουχανί και ο Ερντογάν θα συναντηθούν για να απαντήσουν σε «πολλά ερωτήματα», αλλά στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν  ότι το 99% των διαπραγματεύσεων θα αφιερωθεί στη Συριακή  Δημοκρατία, επειδή αυτό είναι σχεδόν το μόνο πρόβλημα που ενώνει όλες αυτές τις χώρες.
Οι τρεις ηγέτες συζητούν εδώ και πολύ καιρό, τόσο με τη μορφή ενός κλειστού κλαμπ,  όσο και μέσω του ΟΗΕ. Στην πρώτη περίπτωση, υπήρχε  πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.

Για παράδειγμα, κάποτε ήταν δυνατό να συμφωνήσουν οι τρεις τους στην δημιουργία ειδικών ζωνών.
Όχι ότι αυτό το σχέδιο ήταν πολύ αποτελεσματικό, αλλά  Μόσχα και Δαμασκός κέρδισαν πραγματικά πολλά από αυτό το πλάνο,  ειδικά όταν οι Τζιχαντιστές κατείχαν μεγάλο μέρος της χώρας και τους πολεμούσαν.
Με την πάροδο του χρόνου όμως, ο Άσαντ αντιμετώπισε το σοβαρό δίλημμα της απελευθέρωσης όλων αυτών των ζωνών για την επανασύσταση του κράτους του κάποια στιγμή.
Φυσικά, η στρατιωτική εκστρατεία για την κατάληψη τους οδήγησε στην ακύρωση όλων των συνθηκών μεταξύ της Ρωσίας, Τουρκίας, και του Ιράν. 
Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει η συνάντηση της Τεχεράνης.
Από αυτή την άποψη, υπήρξαν  πολλές ανησυχίες, αλλά λόγω ευτυχών συμπτώσεων δεν είχαμε σοβαρές συνέπειες .
Σχεδόν όλες αυτές οι ζώνες αποκλιμάκωσης ελέγχονται πλέον τώρα από τον συριακό  στρατό. Μόνο η Ιντλίμπ παρέμεινε σε ξένη κατοχή, μαζί με τα κουρδικά εδάφη.
Ο Μπασάρ Ασαντ θέλει να επιλύσει το ζήτημα γρήγορα και για το λόγο αυτό τώρα,  οι επικείμενες  διαπραγματεύσεις στην Τεχεράνη αποτελούν για τον ίδιο το μόνο σοβαρό εμπόδιο.
Προς το παρόν, η μόνη πραγματική επιλογή γι ‘αυτόν είναι μια ταχεία στρατιωτική προέλαση  για την πλήρη εκκαθάριση της πόλης της Ιντλίμπ από όλους τους εχθρούς που την κατέχουν.
Όσο για την  διπλωματία που θα κάνει την εμφάνιση της στην Τεχεράνη, αυτή  φαίνεται να είναι ανίσχυρη.
«Οι Τούρκοι μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξουν αντιλήψεις με  τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης στην  Δαμασκό επιβάλλοντας ίσως την θέση τους, αλλά ακόμη και εάν το επιτύγχαναν θα πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα άλλαζε  τίποτα και η πόλη θα επέστρεφε στην Συρία «, δηλώνει ο Ρώσος αναλυτής Zaur Karayev .
Έτσι για την επίσημη συριακή κυβέρνηση, όλα πλέον είναι προφανή, είτε πόλεμος, είτες η άνευ όρων παράδοση της επαρχίας από τους Τζιχαντιστές.
Φυσικά, αν δεν υπήρχαν ξένοι (Ρώσοι-Τούρκοι) σε αυτή την ιστορία, όλα θα είχαν ήδη τελειώσει με  μια κεραυνοβόλα επίθεση των Σύρων.
Ωστόσο,  Ρωσία και Τουρκία  φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την κατάσταση, οπότε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη τίποτα.
Η ίδια η Τουρκία ελπίζει  πολύ στην επερχόμενη σύνοδο στην Τεχεράνη, αλλά δεν είναι πολύ σίγουρη  για την επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.
Έτσι, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», που συνδέεται στενά με την κυβέρνηση Ερντογάν,  Ιμπραήμ Κραγκιούλ  πιστεύει ότι η αστάθεια στη Συρία και η συριακή επίθεση  στην  Ιντλίμπ αποτελούν  πολύ επικίνδυνα «μονοπάτια»  για την Τουρκία.
«Η διχοτόμηση της Συρίας θα οδηγήσει σε διχοτόμηση της Τουρκίας», λέει ο Καραγκούλ. Κατά τη γνώμη του, ο πόλεμος στην Ιντλίμπ  θα οδηγήσει σε αυτού του είδους τις συνέπειες.
«Εάν στην σύνοδο της  Τεχεράνης,  η Ρωσία δεν κατανοήσει αυτό το ζήτημα , η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να κηρύξει  πόλεμο εναντίον του Ασαντ.
Συνεπώς, και η Ρωσία, δεδομένου ότι είναι ο στενότερος σύμμαχος της Δαμασκού, θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο κατά της Τουρκίας”, συνεχίζει ο ίδιος.
Δεν υπάρχει κάτι εξωτικό  σε αυτή τη δήλωση, διότι  το γεγονός ότι η Συρία είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την Τουρκία δεν είναι μυστικό για κανέναν.
Είναι απίθανο ο Καραγκιούλ να έκανε  τέτοιες τρομερές δηλώσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον ίδιο τον Ερντογάν.
Η θέση του μεταφέρει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ποια είναι η τρέχουσα διάθεση του Ερντογάν και του περιβάλλοντος του για το συριακό ζήτημα.
Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν ως  «απαράδεκτη»  την εκστρατεία της συριακής κυβέρνησης στην Ιντλίμπ.
Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Ender Imrek πιστεύει ότι τέτοιες δηλώσεις αποτελούν μέρος της «ήπιας  διπλωματίας”.
«Όταν οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες (σαν τον Καραγκιούλ) μιλάνε για κάτι τέτοιο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα λόγια τους είναι προφητικά.
Ναι, τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για αυτό, αλλά μόνο με ένα στόχο, να δώσουν να κατανοήσει η  «άλλη πλευρά»… πόσο μακριά είμαστε έτοιμοι από μια συμφωνία στην Τεχεράνη.
Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση είναι  ελαφρώς διαφορετική, δηλαδή το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ή ο Τσαβούσογλου ( υπουργός Εξωτερικών) μιλούν με την ίδια λογική για το θέμα, αυτό δείχνει ότι η Τουρκία είναι πράγματι ικανή να έρθει σε εχθροπραξίες εναντίον του συριακού καθεστώτος.
 Εάν συμβεί αυτό, ο τουρκικός στρατός δεν θα περιοριστεί πιθανότατα σε Ιντλίμπ ή στο Χαλέπι, καταλήγει ο ίδιος .
Αυτές οι επαρχίες έχουν στρατηγική σημασία για την Τουρκία, έτσι δεν πρόκειται  να τις χαρίσουν στην Συρία , εκτιμά ο ίδιος .
«Σε αυτή την κατάσταση, υπολογίζεται στα θετικά,  η σύνεση  Πούτιν και Ρουχανί . Είναι φιλικοί με τον Ερντογάν, αλλά στη Συρία επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους ο καθένας .
Η πιο λογική επιλογή, την οποία προσφέρουν οι τουρκικές αρχές, είναι η χάραξη ξανά ζωνών επιρροής στη χώρα.
Η Συρία μπορεί να είναι ενωμένη και ταυτόχρονα χωρισμένη, έτσι ώστε όσοι δεν συμφωνούν με το καθεστώς, να επιβιώνουν κάπου αλλού.
Αντίθετα, θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές. Τότε όλοι θα ικανοποιηθούν .
Ρωσία  και  Ιράν εξακολουθούν να βασίζονται στον πιστό Άσαντ, ενώ  η Τουρκία βασίζεται στον ελεύθερο στρατό της Συρίας (FSA) .
Πρόκειται για το μέλλον φυσικά, ενώ μερικές παραστρατιωτικές ομάδες θα αλλάξουν μορφή, άλλες θα διαλυθούν και ούτω καθεξής.
Αλλά το κυριότερο είναι ότι όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και να εκλέγουν  αρχές.
Ο Ασάντ έκανε ένα λάθος, τοποθετώντας παντού Αλαουίτες (μια θρησκευτική μειονότητα της Συρίας, στην οποία ανήκει η οικογένεια του Άσαντ ).
 Αυτό έγινε ένας από τους κύριους λόγους για την συριακή επανάσταση.
Τώρα πρέπει να ασχοληθούν οι τρεις ηγέτες και με αυτό  στην Τεχεράνη,  ΄καθώς υπάρχει μια ευκαιρία να καταλήξουν  σε μια απόφαση που να ταιριάζει σε όλους’, καταλήγει ο Τούρκος σύμβουλος.
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε καμία των  περιπτώσεων παγκοσμίως δεν μπορεί να σταθεί «κράτος», όπως αυτό που σχεδιάζουν  στην Συρία με την παρουσία  ζωνών επιρροής, στις  οποίες θα βασιλεύει η ανομία, η αναρχία και το συμφέρον της δύναμης που τις κατέχει.
Επίσης όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι Τούρκοι από την Συρία ξεκινούν την ανασύσταση της οθωμανικής τους αυτοκρατορίας, χωρίς  να δίνουν  δεκάρα βέβαια για τους Σύρους σουνίτες, εγκαινιάζοντας μια πολιτική που ήδη έχει επεκταθεί και στο Ιράκ στο οποίο έχουν εισβάλει  από το 2016.
 πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου