5


Translate

15 Σεπ 2018

Προ τετελεσμένων η Τουρκία: Σύγκρουση-«μεγατόνων» στην Α. Μεσόγειο για τον East Med – Πως το Τελ-Αβίβ «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Αγκυρας

Εξελίξεις άκρως ανησυχητικές προσπαθεί να προλάβει ο Ερντογάν με την απόφαση της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια την δημιουργία τριεθνούς αεροναυτικής στρατιωτικής δύναμης από Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρο.  
Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει»
στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση Μεσογειακής ΑΟΖ, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας.  

«Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα εκτοπίσει ουσιαστικά την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά.
Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είπε, ο Στρατηγός Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ, σύμφωνα με το Sigmalive.com.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, κινούνται προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, προβαίνοντας στις απαραίτητες συνεννοήσεις για τον αγωγό αυτό.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβησαν χθες στο Ισραήλ και σήμερα αιφνιδιαστικά ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδεύσουν στο Κάιρο.
Η επίσκεψη στο Ισραήλ και οι συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, έστειλαν σαφώς μήνυμα προς το καθεστώς του Ερντογάν πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν κανονικά και σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε σαφέστατα στην Τουρκία ότι «όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».
Στο παρασκήνιο όμως, συζητήθηκε το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη.
Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων.
Πρόσφατα και για τον λόγο αυτόν εξαγγέλθηκε ο εκσυγχρονισμός σε εξοπλισμό και μέσα της ΜΥΑ, κόστους 30. εκατ ευρώ, ενώ και οι ΗΠΑ συνδράμουν στο σχέδιο αυτό με την χορήγηση στην Ελλάδα δωρεάν 4 υπερταχέων σκαφών Mark IV.
Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα  πριν την υλοποίηση του αγωγού αυτού, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Πλησιάζει καταιγίδα στην κυπριακή ΑΟΖ: Αναπτύσσεται στόλος των ΗΠΑ με τελεσίγραφο στην Τουρκία – Αγκυρα: «H Κύπρος μετατρέπεται σε ΝΑΤΟϊκή βάση»), αναφέρουμε ότι «απειλητικά σύννεφα» μαζεύονται στα ανοικτά της Κύπρου, κυρίως από μετακινήσεις ναυτικών μονάδων επιφανείας υποβρυχίων από Ρωσία και ΗΠΑ.
Το κύριο πρόβλημα όμως έγκειται στους φόβους των Τούρκων για την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.
Ο φόβος αυτός, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση εξορύξεων υδρογονανθράκων από Δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς στο τέλος του Φθινοπώρου, έχει βάλει σε κίνηση τον Ερντογάν που βλέπει ότι χάνει εντελώς το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην ουσία, οι ΗΠΑ στέλνουν έμμεσο τελεσίγραφο στην Άγκυρα, δείχνοντάς τους, πως δεν θα ανεχθούν καμία τουρκική πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία έχει στην Ατάλλεια μόνιμα 10 πολεμικά πλοία δύο υποβρύχια και μονάδα πεζοναυτών, δια παν ενδεχόμενο, μαζί με αεροσκάφη στο ομώνυμο στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Όλα αυτά σαφώς προμηνύουν «καυτό φθινόπωρο», ειδικά μετά την ανακοίνωση απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου «Φατιχ» τις επόμενες εβδομάδες.
.
 πηγη entapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου