5


Translate

18 Οκτ 2018

Σε ετοιμότητα και άλλα σκάφη του στόλου: Καρτέρι στα τουρκικά πλοία στήνει το ΠΝ – Νέα προειδοποίηση Πενταρά: «Η Άγκυρα ετοιμάζει προβοκάτσια»

Νέες δηλώσεις είχαμε από τον πρώην Αρχηγός της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέα Πενταρά, ο οποίος κρούει καμπανάκι κινδύνου. 
Ο Στρατηγός επέστησε την προσοχή για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να μετακυλήσει την κρίση στην ΑΟΖ, ενώ επίκειται η κοινή τριπλή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ
Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδος, προβαίνοντας σε προβοκάτσια και θερμό επεισόδιο στην νεκρή ζώνη – ζώνη αντιπαράθεσης στην Κύπρο, προσθέτοντας όμως ότι λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα.
Έψεξε την προηγούμενη διστακτικότητα ελληνικών κυβερνήσεων για ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ, ωστόσο αυτή την φορά η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή, ενώ το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποστέλλει στην περιοχή ένα υποβρύχιο και την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
Το ανησυχητικό είναι ότι η Άγκυρα μπορεί να μεθοδεύει αντιδράσεις όχι στην περιοχή των γεωτρήσεων, ούτε καν στην θάλασσα, καθώς θα υφίσταται και παρουσία του Ναυτικού των ΗΠΑ, λόγω της γεώτρησης της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum, αλλά στο πλέον ευάλωτο σημείο της άμυνας του Ελληνισμού που δεν είναι άλλο από την γραμμή αντιπαράθεσης στην Κύπρο. Η δική μας πλευρά σε κάθε περίπτωση τυγχάνει ενημέρωσης, λαμβάνοντας σειρά συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης – αποτροπής.
Δείτε βίντεο:
.
Ταυτόχρονα ένα περίεργο δημοσίευμα βγήκα από την φιλοκυβερνητική Yenisafak. Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται σήμερα ότι ο Τούρκος υποπρόξενος κλήθηκε εσπευσμένα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις δραστηριότητες του Μπάρμπαρος στην περιοχή. Αναμένουμε διευκρινήσεις ή διάψευση για το θέμα από το ΥΠΕΞ.
Την ίδια στιγμή, Eλληνικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια έχουν τεθεί σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας αλλά και αλλού για όλα τα ενδεχόμενα.
Οι δυνάμεις αυτές εφόσον κληθούν θα σπεύσουν στην περιοχή για να δηλώσουν την ισχυρή ελληνική ναυτική  παρουσία.
Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημείωναν ότι οποιαδήποτε πρόκληση θα αντιμετωπιστεί με την ανάλογη  ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα που διακρίνει πάντα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλες τους τις δράσεις.
Ως πρώτη αντίδραση σε ένα υποθετικό αλλά πολύ κοντά στην πραγματικότητα σενάριο,  θα ήταν η αποστολή και δεύτερης ελληνικής μονάδας επιφανείας στην περιοχή που κινείται η Φρεγάτα Νικηφόρος, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή και  η «διασπορά» του ελληνικού στόλου υποβρυχίων στα αποκαλούμενα «κρίσιμα στρατηγικά σημεία» στο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Ανάλογες κινήσεις θα έχουμε σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα και από την άλλη πλευρά από τους τουρκικούς ναυστάθμους, με διασπορά υποβρυχίων σε πρώτη φάση, ενώ στην συνέχεια θα αναμέναμε και κινήσεις στην περιοχή βόρεια της Κύπρου και ΝΑ της Κρήτης.
Ο τουρκικός τύπος σε αγαστή συνεργασία με το τουρκικό επιτελείο χαρακτηρίζει μάλιστα τις ελληνικές ενέργειες με την αποστολή Φρεγάτας,  ως «ανοιχτές απειλές πολέμου», στις οποίες η Τουρκία ετοιμάζεται να «απαντήσει» με τα τουρκικά πλοία που παρατάσσει στη Μεσόγειο .
Πρόκειται για μια κλιμάκωση μέσω του τύπου που παρομοιάζεται με την περίοδο των Ιμίων, όπου Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν πολύ κοντά σε πολεμικές ενέργειες τις οποίες τότε «μπλόκαραν» οι ΗΠΑ.
Τώρα οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία, ενώ τηρούν μια στάση αναμονής, «φορτώνοντας» όμως την περιοχή με πολεμικά πλοία και υποβρύχια του 6ου στόλου.
Εκτιμάται ότι σε περίπτωση οποιαδήποτε πολεμικού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι ΗΠΑ θα είναι σίγουρα χαμένες λόγω των ενεργειακών σχεδίων τους σε Κρήτη και Κύπρο.
Επίσης δεν έχει ακριβώς «διερευνηθεί» ποια θα είναι η de facto αντίδραση τους σε αυτήν την περίπτωση.
Οι ΗΠΑ όμως για παράδειγμα θα μπορούσαν χωρίς να κουνηθούν, με όλα αυτά τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτουν στην Α.Μεσόγειο,  να  μπλοκάρουν άμεσα όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των τουρκικών πολεμικών πλοίων ή ενδεχομένως και αεροσκαφών που θα ήταν στην περιοχή.
Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση  αμερικανικής «ουδετερότητας», την σκυτάλη θα αναλάμβανε αμέσως ο Πούτιν, ο οποίος θα εμφανίζονταν ως ο επικυρίαρχος της Μεσογείου και αυτό δεν το επιθυμεί η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση.
Επίσης η Τουρκία εκδίδει το τελευταίο διάστημα συνεχώς NAVTEX ,που αφορούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και οι οποίες είναι στην ουσία κεκαλυμμένες πολεμικές προετοιμασίες .
Μία από αυτές  ειδικά τις NAVTEX αφορούσε  περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας, στην οποία έχουμε πολύ συχνά την διέλευση τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Όλα όμως υποδηλώνουν ότι είμαστε κοντά σε κάτι πολύ μεγάλο από τουρκικής πλευράς και πολύ ανησυχητικό σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Ο στολίσκος με 10 μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια έχοντας σαν έδρα το λιμάνι της Ατάλλειας, είναι έτοιμος να ακυρώσει οποιαδήποτε προσπάθεια εξόρυξης στα θαλάσσια οικόπεδα που έχει επισημάνειη τουρκική πλευρά, δηλαδή στα οικόπεδα 5, 6, 7.
Είναι γνωστό επίσης, ότι το τουρκικό γεωτρύπανο με το όνομα «Πορθητής» βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά στην Αττάλεια, προετοιμάζοντας το επόμενο στάδιο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία  επικαλείται τις επιστολές της προς τον ΟΗΕ (2, Μαρτίου 2004 και 27 Μαρτίου 2018) , τονίζοντας το ζήτημα της  υφαλοκρηπίδας και των εξωτερικών της ορίων, σε μια ευθεία αμφισβήτηση πιθανής ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων, κάνοντας λόγο για προέκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός του Αιγαίου.
Στην τελευταία επιστολή, με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φ. Σινιρίογλου, είχε αμφισβητήσει την ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών (Ελλάδος-Τουρκίας-Κύπρου) και είχε επαναλάβει την μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επί όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο.
Οι  τουρκικές επιστολές αυτές στον ΟΗΕ αποτελούν δήλωση και ταυτόχρονα προειδοποίηση από πλευράς της Άγκυρας προς την Ελλάδα.
Με την αποστολή του Barbaros και πολεμικών πλοίων οι Τούρκοι υλοποιούν λοιπόν κατά γράμμα αυτά που έχουν αμφισβητήσει με επιστολές τους στον ΟΗΕ , ενώ είναι  έτοιμοι και για το επόμενο  στάδιο . 
Πανέτοιμο όμως είναι και το πολεμικό ναυτικό μας, αλλά και ο στρατός ξηράς και η αεροπορίας μας, όπως έδειξε και η άσκηση ” Παρμενίων -2018″, και αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι .
.
.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου