5


Translate

30 Μαρ 2021

Η ιστορία του γραφικού, ελληνικού χωριού ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, στην καρδιά της Ουγγαρίας

Νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία υπάρχει ένα μικρό με το όνομα Beloiannisz (Μπελογιάννης), το οποίο μπορεί να μην ξεχωρίζει πολύ από τους γύρω οικισμούς… αλλά στην πραγματικότητα είναι πέρα για πέρα ελληνικό.Η ιστορία του
Το χωριό που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης ιδρύθηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου πολέμου,
όταν εκείνοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα,
,καταλήγοντας σε γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας.
oyggaria1
Οι 400 οικογένειες που βρέθηκαν τότε στην Βουδαπέστη, αρχικά στεγάστηκαν σε εργοστάσια καπνού, όπου έμεναν μέσα σε μικρά δωμάτια από 6- έως 12 τετραγωνικά μέτρα χωρίς καθόλου έπιπλα.
Εν τέλει προκειμένου να βρεθεί μία μόνιμη λύση, το 1950 ανοικοδομήθηκε το χωριό Μπελογιάννης με την βοήθεια εθελοντών.
Εγκαταστάσεις
Το χωριό αρχικά ονομάστηκε Görögfalva, δηλαδή Ελληνοχώρι, αλλά δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης (Beloiannisz στα ουγγρικά) προς τιμήν του αγωνιστή της αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος είχε εκτελεστεί στην Ελλάδα λίγες μέρες νωρίτερα, επειδή ήταν κομμουνιστής.
oyggaria3
Σε σύντομο χρονικό διάστημα το χωριό απέκτησε 418 σπίτια,  σχολείο,  παιδικός σταθμός, βιβλιοθήκη,  λαϊκό μέγαρο,ιατρείο και  δημαρχείο.
Τότε το χωριό είχε 1.850 κατοίκους, αλλά μερικά χρόνια μετά οι κάτοικοι λιγόστεψαν, καθώς πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα, ενώ όσοι αποφάσισαν να μείνουν ενσωματώθηκαν με τον πληθυσμό εκεί.
Σήμερα
Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων εργάζεται στις κοντινές πόλεις Szazhalombatta και Dunaujvaros, ενώ εντυπωσιακό είναι οι προσπάθειες που έγιναν για να διατηρηθούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως ακόμη κι από τα πρώτα χρόνια της ανοικοδόμησης του χωριού και ύστερα, οι Έλληνες γιόρταζαν τις εθνικές γιορτές και παραδόσεις.
oyggaria
Στο χωριό λειτουργεί σχολείο όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα από ένα Έλληνα δάσκαλο, που δουλεύει αποσπασμένος απ’ το Υπουργείο παιδείας της Ελλάδας και μια ομογενή δασκάλα. Τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας είναι περίπου 70 (σύμφωνα με απογραφή του 2001). Οι εθνικές εορτές και των δύο κρατών, Ελλάδος και Ουγγαρίας, εορτάζονται από κοινού απ’ όλους τους μαθητές.
Στις 20 Αυγούστου κάθε χρόνου, απ’ την αρχή της ύπαρξης του χωριού ως σήμερα, γιορτάζεται η ίδρυσή του.
Σημεία αναφοράς του χωριού είναι το Ιατρικό κέντρο, το Πολιτιστικό Κέντρο, τα χορευτικά τμήματα, η ποδοσφαιρική Ομάδα ΑΕΚ Μπελογιάννη, καθώς κι ο ελληνορθόδοξος ναός που κτίστηκε το 1996. Μάλιστα, στην επέτειο των 50 ετών απ’ την ίδρυση του χωριού που έγινε πριν 4 χρόνια στην εκκλησία είχε κάνει λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου