5


Translate

11 Δεκ 2019

Τελετές μύησης, εξευτελισμοί, καψώνια και βιασμοί: Κατάδυση στον σκοτεινό κόσμο των Αδελφοτήτων στα κολέγια των ΗΠΑ (Pics)

Εξευτελισμοί, τελετές μύησης, μεθύσια που ενίοτε οδηγούν ακόμα και στον θάνατο, μισογυνισμός και ακραίος ρατσισμός. Είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στα μεγαλύτερα αμερικανικά κολλέγια, όπου οι νέοι σπουδαστές -που προορίζονται για την ανάληψη κορυφαίων θέσεων στην οικονομική και πολιτική ελίτ- εντάσσονται σε «αδελφότητες» από τις οποίες πιθανότατα δεν θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Την ώρα που στην Ελλάδα η συζήτηση για την «ανομία» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα επανέρχεται τακτικά στην επικαιρότητα, με τη τριτοβάθμια εκπαίδευση να στηλιτεύεται συχνά λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της αλλά και της δραστηριοποίησης πολιτικών ομάδων εντός των πανεπιστημίων, ο Guardian πραγματοποιεί μια σπάνια «κατάδυση» στην σκοτεινή πλευρά των κατά τα άλλα υπέρλαμπρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής.

Αφετηρία, η δουλειά του φωτογράφου Andrew Moisey ο οποίος αποτύπωσε σε ένα σπάνιο φωτογραφικό άλμπουμ με τον τίτλο The American Fraternity: An Illustrated Ritual Manual, στιγμιότυπα από την αθέατη πλευρά των κολλεγίων των ΗΠΑ.
Το αφιέρωμα του Guardian ξεκινά με αναφορά στον θάνατο τεσσάρων νεοεισαχθέντων φοιτητών, λόγω της συμμετοχής τους σε τελετή μύησης σε ακαδημαϊκή αδελφότητα. Και οι τέσσερις νέοι πέθαναν λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ παλαιότεροι φοιτητές τους επιτηρούσαν. Και όμως, περισσότεροι από 100.000 νέοι στην Αμερικοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε χρόνο, δεχόμενοι διάφορους εξευτελισμούς, προκειμένου να εισέλθουν σε κάποια αδελφότητα. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια θα αναρριχηθούν στα ανώτατα αξιώματα πολιτικών και οικονομικών θεσμών παγκόσμιας εμβέλειας. Επιπλέον, οι σύνδεσμοι που θα αναπτυχθούν εντός της αδελφότητας θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, μέχρι και τον θάνατό τους.

Πρόκειται για έναν κόσμο στον οποίον η ομοφυλοφιλία είναι ταμπού, αν και η πάλη μεταξύ ημίγυμνων ανδρών καθώς και η επίδειξη του πέους και των όρχεων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Από αυτές τις αδελφότητες πάντως έχουν αναρριχηθεί κορυφαία πρόσωπα του πολιτικού σκηνικού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κένεντι, Ρήγκαν, Κλίντον και Μπους - καθώς και του δικαστή Κάβανο που προσφάτως κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση.
Μία από τις φωτογραφίες της έκδοσης, που προέρχεται από τελετή μύησης, καταγράφει φοιτητές σε στάση που θυμίζει τα βασανιστήρια που υφίσταντο οι κρατούμενοι τις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ. Σε άλλες φωτογραφίες νέοι φοιτητές αναγκάζονται να πιούν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ από τους παλαιότερους, οδηγώντας ενίοτε μέχρι τη λιποθυμία. Παντού επικρατούν ο εξευτελισμός και η επιθετικότητα.

Οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν κάποιες εικόνες γυναικών, η στάση του σώματος των οποίων υπενθυμίζει ένα βάρβαρο στατιστικό στοιχείο: Όσες συμμετέχουν σε αδελφότητες διατρέχουν 74% περισσότερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βιασμού από τις υπόλοιπες φοιτήτριες. Ακατάστατα υπνοδωμάτια, βρώμικες κουζίνες, πόρτες γεμάτες γκράφιτι, παράλληλα με την ακολασία και την υπερβολή, συνθέτουν το σκηνικό εντός του οποίου τοποθετείται η ζωή της αδελφότητας - η οποία έχει ακόμα και έναν κατοικίδιο, που σε μια φωτογραφία απεικονίζεται να δέχεται χτυπήματα από έναν μεθυσμένο άνδρα, ενώ ένας άλλο κρατά τον σκύλο όρθιο.

Αν και υπάρχουν από το 1820, οι πανεπιστημιακές αδελφότητες διογκώθηκαν μετά το 1970 με αποτέλεσμα τα μέλη τους πλέον να τις αντιμετωπίζουν ως κανονικούς θεσμούς που συντηρούν τις «αξίες» της αδελφότητας, των προνομίων και της επιδεικτικής αρρενωπότητας, ως ένας συντηρητικός θύλακας σε ένα (θεωρούμενο ως) φιλελεύθερο πλαίσιο. Ο τρόπος λειτουργίας τους εξάλλου έχει ως αποτέλεσμα την υποστήριξη των μελών τους σε κάθε περίσταση, ακόμα και αν έχουν εγκληματήσει.
«Έτσι έμοιαζαν οι ηγέτες μας όταν ήταν νέοι», είναι το μήνυμα του Moisey.
πηγη topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου