5


Translate

19 Ιαν 2019

ΓΑΠ: «Καλωσορίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» – Νέος πονοκέφαλος για τη Φώφη

Στηρίζει τις «Πρέσπες» ο Γιώργος Παπανδρέου – Νέος πονοκέφαλος στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά

Την άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία είχε καλωσορίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών,
επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί το Σάββατο.
O πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του  Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κλήθηκε να απαντήσει στην εξής ερώτηση του Δημήτρη Κουκλουμπέρη: «Μέσα στον μήνα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα;»
Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων απαντά: «Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με την «ΕφΣυν», ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει, επίσης, «πώς κρίνει τη ρηματική διακοίνωση, τον Κώστα  Καραμανλή και την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ. Ποιο μήνυμα στέλνει στον Αλέξη Τσίπρα  και στη Φώφη Γεννηματά. Τι λέει για  το διάλογο των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων».
Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει τη συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», κατέληγε η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Ιούνιο του 2018.
Παρότι ο Γ. Παπανδρέου λέει δημοσίως ότι αντιτίθεται στην εργαλειοποίηση του «μακεδονικού», είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί με την συνέντευξή του από το Μαξίμου: Θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως ώστε να προκαλέσει διαφωνίες και νέα αναταραχή στο Κίνημα Αλλαγής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι βουλευτής. Προΐσταται ενός μικρού κόμματος, του ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο, η θετική άποψη ενός πρώην πρωθυπουργού με «βαρύ όνομα» στο χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για μια συμφωνία την οποία έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει το ΚΙΝΑΛ, συνιστά πρόβλημα για την Χ. Τρικούπη. Μόλις χθες, εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha διεμήνυε πως θα υπάρξει ενιαία στάση στις Πρέσπες, αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε με έμφαση: «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα, ακούστηκαν. Οταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη. Εγώ, πάντως, θα το διαφυλάξω. Ολοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, είναι πράξη» και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν συνέπειες, όλοι κρινόμαστε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θα βάλουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τον κοινό στόχο».
πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου