5


Translate

29 Απρ 2019

«Πραξικόπημα» ΣΥΡΙΖΑ: «Πετάει» στη μάχη των εκλογών 800.000 αλλοδαπούς για να σωθεί από τη «φάπα» των 17άρηδων

Νέα δεδομένα στο εκλογικό σώμα, στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου.O ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει στη μάχη τους αλλοδαπούς αφού οι δημοσκοπήσεις τον δείχουν να καταποντίζεται σε δήμους και περιφέρειες. 
Πιο συγκεκριμένα σε εκείνους που θα προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές, αλλά και τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2019, προστίθενται
περίπου 900.000 νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή ένα ακόμη 10%, αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου σήμερα στην Ελλάδα. Πρόκειται καταρχάς, για τους 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά με νόμο που πέρασε από τη Βουλή στις 22 Ιουλίου του 2019 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών (α’ αναθεώρηση 2019), από την αρχή του χρόνου προστέθηκαν στο εκλογικό σώμα 106.760 17άρηδες (54.212 αγόρια και 52.548 κορίτσια), όταν δικαίωμα ψήφου έχουν σήμερα 9.922.294 πολίτες, εκ των οποίων, 4.810.075 είναι άντρες και 5.112.219, γυναίκες.
Ακόμη 100.097 17άρηδες, προστέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους στην αναθεώρηση του 2018. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης που φθάνουν στην οδό Πειραιώς, η ηλικιακή ομάδα 17-35 έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως λόγω της μεγάλης ανεργίας και της απογοήτευσης από τα κυβερνητικά ψεύδη.
Για αυτό και στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας έχει στραφεί προς την κεντροαριστερά, με στόχο να επιχειρήσει να αναπληρώσει την απώλεια σε ψήφους, με τους 65+ ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους 17άρηδες να μην επιλέξουν την αποχή, προκειμένου όπως τους λέει στις τελευταίες ομιλίες του, να μη δώσουν τη δυνατότητα σε άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον τους.
«Στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για ίσες αποστάσεις. Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρή ψήφο. Κατανοώ απόλυτα την καχυποψία τους και την αγανάκτησή τους με το πολιτικό σύστημα. Αλλά η αποχή δεν είναι λύση.
Θα πρέπει εμείς να τους πείσουμε, ότι πράγματι η δική τους ζωή με τη ΝΔ μπορεί να γίνει καλύτερη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι 800.000 ιθαγένειες
Μια δεύτερη μεγάλη κατηγορία που μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του εκλογικού σώματος, είναι οι 800.000 ιθαγένειες – εξπρές σε αλλοδαπούς, τις οποίες είχε προαναγγείλει από πέρυσι το Μάρτιο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Το νομοσχέδιο που τις υλοποιεί, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, στα τέλη του προηγούμενου μήνα και πήρε ΦΕΚ στις 28/03/2019 (ΦΕΚ Β-1040/28/03/2019).
Την προαναγγελία είχε κάνει πέρυσι μπροστά στον κ. Σκουρλέτη, ο ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ο οποίος είχε ανακοινώσει και τον σχετικό αριθμό.
«Έχουμε νόμιμα διαμένοντες ανθρώπους, γύρω στις 600.000 υπηκόους τρίτων χωρών, περί τις 150.000 υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον 50.000 με διάφορες ειδικές άδειες παραμονής, περίπου 50.000 ομογενείς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και ασυλούχους ή αιτούντες άσυλο», είχε πει ο κ. Μπαλτσιώτης.
«Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι, όσοι παραμείνουν στη χώρα και συνδεθούν με αυτή τη χώρα, και οι περισσότεροι, όπως θα σας πω στη συνέχεια, έχουν ήδη συνδεθεί με αυτήν, έχουν μακροχρόνια παραμονή, είναι αυτοί που δικαιούνται ιθαγένεια», είχε προσθέσει ο αρμόδιος Γραμματέας του Υπ.Εσ.
Το γεγονός όμως, ότι η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έγινε μόλις δυο μήνες πριν τις πολλαπλές κάλπες του Μαΐου, αφήνει σύμφωνα με τη ΝΔ, υπόνοιες για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάντως, το 2014 οι αλλοδαποί που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια ανέρχονταν σε 21.829, το 2015 σε 14.178, το 2016 ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε σε 33.487 και το 2017 έφτασαν τους 33.718.
Με το νέο νόμο Χαρίτση, δεν θεσπίστηκαν μόνο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την απόκτηση της ιθαγένειας, αλλά γίνεται και πιο δύσκολο να τη χάσει κάποιος, που ίσως την πήρε χωρίς να πληροί τα κριτήρια.
Αντιμέτωπος με το φάσμα μιας «ολικής ήττας», όπως τη χαρακτηρίζουν έμπειροι δημοσκόποι, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε επίπεδο τόσο ουσίας όσο και εντυπώσεων.
Αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν περιοχές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είχε μια σχετική «προϊστορία» είτε έχουν ξεχωριστή πολιτική σημασία.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάλπες οι οποίες το 2014 είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εντυπώσεων και να υποδηλώσουν την πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζονταν από την Κουμουνδούρου.
Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής. Η νίκη της Ρ. Δούρου το 2014 απέναντι στον Γ. Σγουρό είχε διαφημιστεί ως το προανάκρουσμα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.
Η εικόνα έπειτα από πέντε χρόνια είναι τελείως διαφορετική, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, με τον Γ. Πατούλη να καταγράφει σαφές προβάδισμα και τη Ρ. Δούρου να έρχεται δεύτερη. Σε δύο δημοσκοπήσεις, της RASS και της ALCO, ο Γ. Πατούλης, με το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ., ξεπερνά το 30%, ενώ η νυν περιφερειάρχης, έχοντας τη στήριξη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, δεν φτάνει το 20%.
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφερειών αποτυπώνεται ανάγλυφα στο διαφαινόμενο «Βατερλώ» στην Κ. Μακεδονία. Εκεί ο νυν περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, δημιουργεί προϋποθέσεις νίκης από τον α’ γύρο, ευρισκόμενος μια ανάσα από το 50%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll, που δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη19» της εφημερίδας «Π», ο Απ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει 46,1%, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος Χρ. Γιαννούλης, καταγράφει το πενιχρό 12,4%.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των υποψηφίων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στην έρευνα της Innovation Metrisis Poll για την περιφερειακή ενότητα Αρτας ο Αλ. Καχριμάνης συγκεντρώνει το σαρωτικό 53,4%, ενώ ο Γ. Ζάψας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός β’ γύρου εμφανίζεται να βρίσκεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δ. Αναγνωστάκης, ο οποίος σε μέτρηση της PRORATA συγκεντρώνει 8%, πολύ μακριά από το δίδυμο Γκλέτσου – Σπανού, που έχει Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αντιθέτως, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλυνός, ναι μεν, περνάει στον β’ γύρο, αλλά σε μέτρηση της ALCO υπολείπεται σαφώς του νυν περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου.
Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές διαφαίνεται και σε επίπεδο κεντρικών δήμων. Στην Αθήνα, όπου το 2014 ο Γ. Σακελλαρίδης είχε ηττηθεί στον β’ γύρο από τον απερχόμενο δήμαρχο, Γ. Καμίνη, με 3%, στις επερχόμενες εκλογές ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου θα δει τον β’ γύρο από την τηλεόραση. Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Metron Analysis, παίρνει 10%, υποτριπλάσιο του Κ. Μπακογιάννη, χάνοντας την είσοδο στον β’ γύρο από τον Π. Γερουλάνο.
Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα η εκλεκτή του Μαξίμου, Κ. Νοτοπούλου, δίνει μάχη με τον Γ. Ορφανό για την είσοδο στον β’ γύρο, σύμ φωνα με δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll, ενώ σε μέτρηση της ALCO συγκεντρώνει 8%,
ποσοστό χαμηλότερο και από εκείνο του υποψήφιου δημάρχου το 2014, Τρ. Μηταφίδη.

Νοτιότερα, στον Δήμο Τρίπολης, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον νυν δήμαρχο, Δ. Παυλή, του στοιχίζει όχι μόνο την ανανέωση της θητείας, αλλά και την είσοδο στον β’ γύρο, καθώς σε μέτρηση της RASS έρχεται τρίτος, με 12,9%.
.
πηγη pentapostagma.gr
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου