5


Translate

16 Απρ 2019

Ολονύχτιο θρίλερ – Πυροσβέστες: «Μάλλον δεν θα τα καφέρουμε» – Καίγεται από άκρη σ’ άκρη η εμβληματική Παναγία των Παρισίων!

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες… Συγκλονισμένη η Γαλλία, το Παρίσι, ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων, καθώς η στέγη έχει ήδη καεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει,
όπως και το ένα κωδωνοστάσιο και η φωτιά επεκτείνεται ταχύτατα στον έναν από τους δύο πύργους.
Οι δηλώσεις των πυροσβεστών εν τω μεταξύ είναι αποκαλυπτικές: Μάλλον δεν θα τα καφέρουμε!
Την ίδια στιγμή, Γαλλικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι μάλλον δεν υπήρχαν εργάτες την ώρα της φωτιάς στην Παναγιά των Παρισίων!
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία». Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διάσωση των έργων τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πώς ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά
Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα, πέντε ή έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί απόμ τον γοτθικού τύπου ναό. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες πεταγόντουσαν πολλά μέτρα στον ουρανό, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, πιθανότατα η φωτιά να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου των 850 χρόνων, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.
Τι δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού
Όπως δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, ζητώντας από τους πολίτες και τους τουρίστες, να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής, μεγάλη δυναμη της οποίας έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση.
Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εραγσίες.
Ο Μακρόν ανέβαλε το διάγγελμά του Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγγέλματος που είχε προγραμματίσει να βγάλει στον λαό της Γαλλίας, για τα μέτρα στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε η κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης μετά το κίνημα των κίτρινων γιλέκων και σπεύδει στο σημείο. Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι «καίγεται ένα κομμάτι από εμάς».
Με δήλωση του εκπροσώπου της, η UNESCO τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και ότι θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.
Οι δραματικές δηλώσεις του αντιδημάρχου
Με δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, έκανε λόγο για «κολοσσιαία καταστροφή» και πρόσθεσε ότι «καίγεται η ξύλινη οροφή του ναού και όλα δείχνουν ότι θα καταστραφεί εξ ολοκλήρου». Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ τόνισε ότι πλέον βασικό μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων και των συνεργείων που δουλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων, είναι η διάσωση των ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης που υπάρχουν μέσα.
Συγκλονισμένος ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε συγκλονισμένος από τη μεγάλη πυρκαγιά στη ναό σύμβολο του Παρισιού, προτείνοντας, μάλιστα, να γίνει χρήση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσει το συντομότερο η μεγάλη φωτιά.
(Αρχικό κείμενο)
Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων έχει εξαπλωθεί στον αριστερό ορθογώνιο πύργο του καθεδρικού ναού, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα. 
Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν, επίσης, την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. “Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς”, πρόσθεσε. Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.
“Όλα καταρρέουν”, είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.
Ο γοτθικός καθεδρικός του 13ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.
Την ώρα που η Παναγία των Παρισίων φλέγεται, με τις εικόνες να κόβουν την ανάσα, πολλοί ήδη αναρωτιούνται τι έχουν απογίνει μερικοί από τους ανεκτίμητους θησαυρούς που βρίσκονταν μέσα στον Καθεδρικό.
Όλοι οι θησαυροί που φυλάσσονταν στην Παναγία των Παρισίων, η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες, με το καμπαναριό να καταρρέει και την πυρκαγιά να έχει ήδη επεκταθεί, δεν γνωρίζουμε αν έχουν σωθεί!
Οι πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ των οποίων ένα κομμάτι που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Τίμιο Σταυρό, αλλά και το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού!
Το αν έχουν σωθεί παραμένει άγνωστο, καθώς ο εμβληματικός και ηλικίας 850 ετών Καθεδρικός έχει τυλιχθεί στις φλόγες!
Τα δύο συγκεκριμένα αυτά κειμήλια, φυλάσσονται εδώ και αιώνες στην Παναγία των Παρισίων, με το ακάνθινο στεφάνι, που έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, να περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα.
Παναγία των Παρισίων
Το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού σε μια παλαιότερη λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων, τον Μάρτιο του 2014.
Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, προμηθεύτηκε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία τ0 1238 και μεταφέρθηκε στο Παρίσι από τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας.
.
.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου