5


Translate

25 Μαΐ 2019

Καταρρέει το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία – Με «μαύρο χρήμα» επιβιώνει το καθεστώς Ερντογάν – Παρέμβαση των ΗΠΑ ζητά η αντιπολίτευση

Η αποκάλυψη ενός νέου πιθανού σκανδάλου βρίσκεται προ των πυλών στην Τουρκία, καθώς πληροφορίες της αντιπολίτευσης αναφέρουν πως το καθετώς Ερντογάν υποστηρίζεται με «μαύρο χρήμα», μέσω ιδρύματος στο οποίο συμμετέχει η κόρη του Τούρκου προέδρου και σύζυγος του
ΥΠΟΙΚ.
Το ζήτημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις και εφόσον επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει στην άμεση κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, καθώς η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ και την αποκάλυψη των πηγών δωρεών στο ίδρυμα, το οποίο και διπλασίασε τα περιουσιακά του στοιχεία μέσα σε ένα έτος.
Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν τις πηγές δωρεών που έγιναν στο Ίδρυμα Turken, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχει η κόρη του Τούρκου προέδρου Έσρα, η οποία είναι σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ. Η μάχη εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν φαίνεται ότι παίρνει άλλες διαστάσεις.
Όπως γράφει το Ahval, το Ίδρυμα Turken ιδρύθηκε το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ίδρυμα Ensar της Τουρκίας και το TURGEV, τα οποία έχουν στενούς δεσμούς με το Τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, το ίδρυμα, το οποίο παρέχει σε σπουδαστές στέγη, υποτροφίες και οργανώνει πολιτιστικά προγράμματα, σχεδόν διπλασίασε τα περιουσιακά στοιχεία σε 43,6 εκατομμύρια δολάρια το 2017, από 22,2 εκατομμύρια δολάρια το 2016. Αυτό αναφέρει εκπρόσωπος του CHP στην επιστολή προς την Internal Revenue Service των ΗΠΑ.

Αναφέρει ακόμη ότι ζητά τη παρέμβαση των αμερικανικών αρχών, γιατί παρά τις προσπάθειες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν πληροφορίες για τους οικονομικούς πόρους αυτών των ιδρυμάτων.
Ο γιος του Τούρκου προέδρου Μπιλάλ Ερντογάν συγκαταλέγεται στους ιδρυτές του TÜRGEV, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η αδελφή του Έσρα βρίσκεται επί του παρόντος στο εκτελεστικό συμβούλιο.
Το Ίδρυμα Ensar, μια θρησκευτική οργάνωση που προσφέρει στέγη και εκπαίδευση για παιδιά, είναι επίσης γνωστό για τους στενούς δεσμούς του με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία συνέχισε να χρηματοδοτεί το ίδρυμα με πολλά εκατομμύρια δολάρια, παρά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που ξέσπασε σε αυτό το 2016.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε δείπνο που διοργάνωσε το ίδρυμα στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο.
Με λίγα λόγια η αντιπολίτευση της Τουρκίας καλεί τις ΗΠΑ να διερευνήσουν αν υπάρχει “μαύρο χρήμα” προς την κυβέρνηση μέσω αυτών των ιδρυμάτων. Αυτό που ενδιαφέρει εξίσου είναι από που προέρχεται αυτό το χρήμα. Είναι μάλλον απίθανο το CHP να έθεσε αυτό το αίτημα στις ΗΠΑ ,χωρίς να έχει πάρει μηνύματα από τις ΗΠΑ, ότι κάτι υπάρχει.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου