r

Translate

30 Μαΐ 2019

Οι αμερικανικές κυρώσεις «παραλύουν» το στόλο των τουρκικών F-16 – Αναβρασμός στην Άγκυρα πριν την παραλαβή των S-400

Ο νέος ετήσιος Νόμος Εθνικής Άμυνας (NDAA), ο οποίος ελέγχει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ, κινδυνεύει να καθηλώσει στα αεροδρόμια όλα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εφόσον εγκριθεί και εφόσον ο Ερντογάν δεν κάνει «πίσω»
στο θέμα των πυραύλων S-400. 

Το νομοσχέδιο ανέφερε ξεκάθαρα την πρόταση της «προσωρινής παύσης» όλων των πωλήσεων όπλων και χορήγησης ανταλλακτικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Μιλάμε ότι εκτός της πιθανής μη παραλαβής των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, δεν θα παραδοθούν ημιαυτόματα όπλα αξίας ύψους 1, 2 δισ. δολάριών, η Τουρκία δεν θα παραλάβει πυραύλους stinger για τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η υποστήριξη σε «κρίσιμα» ανταλλακτικά στα αεροσκάφη F-16 και F4 PHANTOM που είναι η «ραχοκοκαλιά» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, και η οποία μετά την εκδίωξη εκατοντάδων έμπειρων πιλότων από το τουρκικό καθεστώς, τώρα κινδυνεύει να δει τις «ετοιμότητες» των τουρκικών αεροσκαφών στο ναδίρ.
Σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet εκφράζει την μεγάλη ανησυχία της για τις τρομερές κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία σε περίπτωση προμήθειας των S-400, οι οποίες θα αφορούν και την διακοπή ροής ανταλλακτικών των τουρκικών μαχητικών F-16.
Η εφημερίδα αναζητά απαντήσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί τότε, η ολοκληρωτική υπεροχή της ελληνικής ΠΑ σε περίπτωση μη παραλαβής των αεροσκαφών F-35,  αλλά και τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση Τσίπρα αντικατασταθεί στις επόμενες εκλογές από την κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό K. Kasapoglu από το Κέντρο Οικονομικών και Εξωτερικών Πολιτικών Μελετών (EDAM), η  παραλαβή  S-400 από την Άγκυρα κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο τουρκικό οπλοστάσιο των αεροσκαφών F-16.
«Πώς θα επηρεάσει αυτή η απόφαση των ΗΠΑ την εναέρια δύναμη  της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης, του ΡΚΚ;
Θα μπορούσε η Τουρκία να διεξάγει διασυνοριακές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των στόχων της PKK με αεροσκάφη χωρίς ανταλλακτικά;
Οι  Έλληνες θα βγουν εκτός ελέγχου. Πως θα κάνουμε αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο;
Τι θα συμβεί αν αντικατασταθεί η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα;
Πρόσφατα, είδαμε περίπου 30 ελληνικά F-16 στο Αιγαίο.
Αν δεν παραλάβουμε τα F-35 τι θα κάνουμε;
Τα ρωσικά αεροσκάφη θα χρειαστούν χρόνια για να καταστούν επιχειρησιακά για την ΤΗΚ, και μέχρι τότε θα έχουμε ελληνικές προκλήσεις στον αέρα;
Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι και το Ισραήλ που διαθέτει F-35 θα κυριαρχούν στον αέρα.
Το Ισραήλ δεν θα ήθελε ποτέ να δει την Τουρκία να γίνεται μια πολύ ισχυρή στρατιωτική δύναμη που θα έχει ακόμη πιο δυναμική στην εξωτερική της πολιτική», καταλήγει ο Τούρκος ειδικός σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.
Οι ΗΠΑ και το τεράστιων συμφερόντων στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα πνέει μένεα κατά του Ερντογάν και την επικείμενης παραλαβής ρωσικών συστημάτων S-400.
Οι Αμερικανοί βιομήχανοι δεν πρόκειται να αφήσουν σε καμία περίπτωση χώρα του ΝΑΤΟ να παραλάβει ρωσικά όπλα διότι θα προκληθεί προηγούμενο και για άλλες χώρες και τότε θα «χαθούν» πολλά δισ. δολάρια, κάτι που για αυτούς πάντα δεν είναι αποδεκτό.
Αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.
Η ουσία όμως πάλι για όσους δεν γνωρίζουν ιστορία είναι ότι και το 1978, οι ΗΠΑ για δικούς τους και τότε λόγους είχαν προβεί σε εμπάργκο ανταλλακτικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας καθηλώνοντας τα τουρκικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια, και προκαλώντας «εγκεφαλικά» στην τουρκική ηγεσία.   
.
πηγη .pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου