5


Translate

17 Ιουν 2019

Έντονα καιρικά φαινόμενα: 10.000 κεραυνοί μέσα σε 12 ώρες – Ποιες περιοχές θα πλήξουν οι καταιγίδες (Βιντεο)

 Ισχυρή αστάθεια καταγράφει ο καιρός τις τελευταίες ώρες. Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες και ημέρες. 
Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η έντονη αστάθεια του καιρού που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας.
Οι λουόμενοι στα νότια προάστια της Αττικής αναγκάστηκαν τις μεσημβρινές ώρες να εγκαταλείψουν τις παραλίες άρον – άρον, καθώς η μπόρα χάλασε τα σχέδιά τους. Παράλληλα, χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς οι δρόμοι σε Βάρκιζα και Βουλιαγμένη μετατράπηκαν σε ποτάμια.
.
 .

Στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς δεκάδες κεραυνοί έπληξαν πυλώνες της ΔΕΗ, ενώ ένας κεραυνός χτύπησε την εναέρια γραμμή του τραμ στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.
Συνολικά, εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των κεραυνών που κατέγραψε την Κυριακή το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr «ZEUS», με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς πανελλαδικά μέσα σε διάστημα μόλις 12 ωρών.
Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας, δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος, οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων χθες. Λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.
Οι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας τον Ιούνιο αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο, λόγω της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Λιγότερο συνηθισμένο είναι ότι την Κυριακή σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από μεγάλο χαλάζι, όπως στο Τρίστενο και στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, καθώς επίσης σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης. Το Σάββατο είχε καταγραφεί πολύ μεγάλο χαλάζι, διαμέτρου πέντε έως έξι εκατοστών, στη Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου, κάτι ακραίο με μικρή συχνότητα επανάληψης.

Οι καταιγίδες συνεχίζονται το απόγευμα της Δευτέρας

Τόσο οι καταιγίδες, όσο και οι χαλαζοπτώσεις συνεχίζονται το απόγευμα της Δευτέρας. Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ:
Σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως τις απογευματινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Γενικά αίθριος. Το απόγευμα παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 29 και στην Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και κυρίως τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη

Σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τα ορεινά της Κρήτης.
Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων, κυρίως στα ορεινά. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 και κατά τόπους 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Γενικά αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στην Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 

πηγη in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου