5


Translate

4 Ιουλ 2020

Ικαρία: Το μυστικό των κατοίκων της με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (Φωτο)

Δεν είναι τυχαίο που το νησί αυτό έχει σύμφωνα με το National Geographic συμπεριληφθεί στις «μπλε ζώνες», στις περιοχές δηλαδή που οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο Ευρωπαίων και Αμαρικανών.
Βρισκόμαστε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε έναν επίγειο Παράδεισο που είναι γνωστός
ως «το νησί του οποίου οι κάτοικοι ξεχνούν να πεθάνουν». Ο λόγος, φυσικά, για την όμορφη Ικαρία.
Η φήμη της είναι τεράστια σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα διεθνή Μέσα να ψάχνουν συνεχώς τα «μυστικά» των κατοίκων της, τα οποία τους βοηθούν να σφύζουν από υγεία και ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, μακριά από αρρώστιες και ταλαιπωρίες.
Ενδεικτικό είναι το επιστημονικό εύρημα που θέλει τους κατοίκους της Ικαρίας να ζουν 2,5 φορές περισσότερο από τον μέσο Αμερικανό!
Πώς τα καταφέρνουν τελικά; Επιστημονικές έρευνες έχουν παρουσιάσει μια σειρά από λόγους οι οποίοι καθιστούν του Ικαριώτες ως τους πιο «ευλογημένους» κατοίκους περιοχής του κόσμου ολόκληρου.
Ικαρία: Το μυστικό των κατοίκων της με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Ζωή χωρίς άγχος
Οι Ικαριώτες δεν φορούν ρολόι. Λειτουργούν με βάση το βιολογικό τους ρολόι που τους καλεί να φάνε, να πιούν, να εργαστούν και όταν έρθει η ώρα να πέσουν για ύπνο. Κοιμούνται αργά, ξυπνούν αργά και δεν παραλείπουν ποτέ να πάρουν τον μεσημεριανό του ύπνο. Το άγχος είναι λέξη άγνωστη για εκείνους.
Η «μαγεία» του πρωινού
Δεν παραλείπουν ποτέ το πρωινό τους γεύμα. Θα καταναλώσουν το δικό τους, αγνό μέλι για ενέργεια όλη μέρα –είτε αλείφοντας το σε ψωμί ολικής αλέσεως είτε τρώγοντας μια γεμάτη κουταλιά ως «φάρμακο»- και θα προτιμήσουν τον ελληνικό καφέ τον οποίο έρευνες έχουν συνδέσει με τη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου.
Ικαρία: Το μυστικό των κατοίκων της με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Σωματική δραστηριότητα
Οι κάτοικοι της Ικαρίας ασκούνται με τον πιο αποδοτικό τρόπο: Την εργασία στα χωράφια τους. Το γεγονός πως στην ουσία ζουν από τα προϊόντα που παράγουν τους αναγκάζει να περνούν αρκετές ώρες περπατώντας στα χωράφια τους και αξιοποιώντας κάθε μυ του κορμιού τους.
Έτσι, μειώνουν κατά 54% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και άνοιας.
Ικαρία: Το μυστικό των κατοίκων της με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή με «θησαυρούς» της φύσης
Όπως είπαμε, οι άνθρωποι αυτοί τρώνε ό,τι παράγουν. Τρώνε λίγο και καλά, έχοντας περάσει τη μεσογειακή διατροφή στο επόμενο στάδιο. Η διατροφή τους είναι πλούσια σε αγνό ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και πατάτες.
Λατρεύουν το ψάρι, αποφεύγουν το κρέας. Λέγεται πως μια ολόκληρη οικογένεια περνά έναν χρόνο τρώγοντας ένα και μόνο ζώο, το οποίο σφάζουν οι ίδιοι και αποθηκεύουν σε μερίδες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Η ζάχαρη και το λευκό ψωμί επίσης δεν αποτελούν αγαπημένα τους προϊόντα.
Δεν καπνίζουν
Οι νέοι απαρνιούνται το τσιγάρο και το 82% των ηλικιωμένων δηλώνουν σύμφωνα με σχετική έρευνα πρώην καπνιστές. Τι άλλο να πούμε;
Ικαρία: Το μυστικό των κατοίκων της με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Κάνουν συχνά σ ε ξ
Και όταν λέμε συχνά, εννοούμε σχεδόν καθημερινά και μέχρι τα βαθιά γεράματα.  Σχετική μελέτη σε Ικαριώτες ηλικίας 65 – 100 ετών, παρουσίασε το 80% των ντόπιων ως άτομα με συχνότατη σ ε ξουαλική δραστηριότητα, με το 25% εξ’ αυτών να κάνει λόγο και για ικανοποιητική διάρκεια αλλά και για κορύφωση.
Σύμμαχός τους οι θερμικές πηγές
Η εκπεμπόμενη ραδιενέργεια από τις θερμικές πηγές που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό και το βορειοανατολικό κομμάτι της Ικαρίας, ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα ροδονίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η θερμοκρασία του νερού εκεί ξεκινά από 31 βαθμούς και φτάνει έως και 58 βαθμούς Κελσίου.
Αναρωτιέστε ακόμα πώς τα καταφέρνουν;
πηγη menshouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου