Translate

29 Αυγ 2020

Δημήτρης Χριστόφιας 1946 – 2019

Ο ελληνοκύπριος κομμουνιστής πολιτικός Δημήτρης Χριστόφιας διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2008 έως το 2013, διαδεχόμενος τον Τάσο Παπαδόπουλο και παραδίδοντας την σκυτάλη στον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο χωριό Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας
( νυν κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα), στις 29 Αυγούστου 1946. Κομμουνιστής από νεαράς ηλικίας, πουλούσε την εφημερίδα-όργανο του ΑΚΕΛ, «Χαραυγή» και τα καλοκαίρια εργαζόταν στις οικοδομές με τον πατέρα του, που ήταν οικοδόμος.
Πολιτική δράση
Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, εργάστηκε ως λογιστής σε εταιρία ειδών ζαχαροπλαστικής. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας (1969-1971) και στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της ΕΣΣΔ (1971-74), απ' όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Ιστορίας.
Τον Απρίλιο του 1974, μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη ως έμμισθο στέλεχος στην ΕΔΟΝ. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.
Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.
Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους (2001-2006 και 2006-2011).
Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τον Ιούλιο του 2007 η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (92,7% έναντι 6,6%) να προτείνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2008 στους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) και στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
Ήταν η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ αποφάσιζε να διεκδικήσει με δικό του υποψήφιο το προεδρικό αξίωμα. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε διάλυση της τριμερούς κυβερνητικής συνεργασίας (που ίσχυε από το 2003), καθώς το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ υποστήριξαν την επανεκλογή Παπαδόπουλου.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 17 Φεβρουαρίου, ήλθε δεύτερος, με ποσοστό 33,29% των ψήφων και αναμετρήθηκε στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη που είχε πρωτεύσει στον πρώτο γύρο με ποσοστό 33,51%. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήρθε τρίτος με ποσοστό 31,79% των ψήφων και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.
Στις 24 Φεβρουαρίου , εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 53,36% έναντι 46,64% του αντιπάλου του. Την υποψηφιότητά του στήριξαν το ΑΚΕΛ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και προσωπικότητες ενώ στον δεύτερο γύρο τον στήριξαν επίσης το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Στις 28 Φεβρουαρίου 2008 ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας επένδυσε πολλά στην λύση του Κυπριακού, όμως οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, δεν ευοδώθηκαν. Κατά την διάρκεια της θητείας του η Κύπρος χτυπήθηκε από την διεθνή οικονομική κρίση του 2008, ιδίως ο τραπεζικός της τομέας. Η κυβέρνησή του καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με αποτέλεσμα η Κύπρος να μπει σε μνημόνιο που υπέγραψε ο διάδοχος του Νίκος Αναστασιάδης.
Η προεδρία του όμως σημαδεύτηκε από την τραγωδία στο Μαρί. Στις 11 Ιουλίου 2011, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν από εκρήξεις σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας που φυλάσσονταν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης«» της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ζύγι-Μαρί. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε επεκτάθηκε στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο δίκτυο της Κύπρου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η έκρηξη σημειώθηκε σε υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο το οποίο έπλεε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία.
Το πόρισμα της επιτροπής, που διόρισε το υπουργικό συμβούλιο για να ερευνήσει την υπόθεση, παραδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2011 από τον πρόεδρό της Πόλυ Πολυβίου και απέδωσε στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια την κύρια ευθύνη για την τραγωδία. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος είχε θεσμικές αλλά και προσωπικές ευθύνες, επειδή δεν χειρίστηκε καλά το θέμα της παραμονής του επικίνδυνου φορτίου του ιρανικού πλοίου στην Κύπρο, επιδεικνύοντας ασύγγνωστη αμέλεια και ολιγωρία. Ο Δημήτρης Χριστόφιας αμφισβήτησε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη προεδρική θητεία και
στις 15 Φεβρουαρίου 2013, σε διάγγελμα-αποτίμηση της προεδρίας του, δήλωσε ότι αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά επειδή έκανε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ό,τι μπορούσε για να επιτύχει το καλύτερο για την Κύπρο. Είπε ότι η μεγαλύτερη πικρία του σχετίζεται με το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί και ότι ένιωθε επίσης μεγάλη πικρία γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της ζωής του για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας πέθανε στις 21 Ιουνίου 2019. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Το 1999 είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στο Λονδίνο και πέντε μήνες αργότερα υποβλήθηκε με επιτυχία σε μεταμόσχευση νεφρού. Ήταν νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου με την οποία απέκτησε δύο κόρες και ένα γιο.
πηγη sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου