5


Translate

26 Απρ 2021

Το μέγαρο ΤΣΑΥ και το θρυλικό «Πέτρογκραδ»

Το θρυλικό Πέτρογκραδ βρισκόταν στην οδό Σταδίου 29, στο ισόγειο του Μεγάρου ΤΣΑΥ. Είναι μία από τις παιδικές μνήμες μου. Ο πατέρας μου είχε γραφείο στο Μέγαρο ΤΣΑΥ και τα ήσυχα απογεύματα του Σαββάτου μ’ έπαιρνε μαζί του. Θυμάμαι τον καφετζή του Μεγάρου με τον τσίγκινο δίσκομε το χερούλι. Συναντιόμασταν στο ασανσέρ κι όσο ν’ ανέβουμε μου έδειχνε πώς γράφει με το νύχι. (Το κόλπο ήταν πως έχωνε ένα κομματάκι από μύτη μολυβιού ανάμεσα στο νύχι και στο κρέας κι έγραφε στο μπλοκάκι που κουβάλαγε μαζί του. Όσο δεν έβρισκα το κόλπο, νικούσε αυτός). Θυμάμαι ακόμα και το όνομα του κουρέα του Μεγάρου. Οδυσσέας.
Η βόλτα στο γραφείο συνδυαζόταν πάντα με μία επίσκεψη στο Πέτρογκραδ. Τότε αντιμετώπιζα το δίλημμα: τυρόπιτα ή πιροσκί; Ήταν και τα δύο αφάνταστα νόστιμα και δεν ήξερα ποιο να διαλέξω. Συνήθως έπαιρνα πιροσκί. Το μασούλαγα καθισμένη στο ψηλό σκαμπό του πάγκου, κοιτάζοντας την Γκουέρνικα στον απέναντι τοίχο. Μάσες και τέχνη! Δεν καταλάβαινα τίποτα, αλλά δεν ξεκόλλαγα τα μάτια μου από τον πίνακα.
Ύστερα ανεβαίναμε στο γραφείο. Στο γραφείο υπήρχαν βιβλία, χαρτιά, ντοσιέ με φακαρόλα, φάκελοι δικογραφιών, μολύβια, στιλό, πένες, καρμπόν, γραφομηχανή (μια παλιά Royal), αγαλματάκια και μια γλυκιά μυρωδιά τσιγάρου.
Πέτρογκραδ Ακρόπολις 19-12-1937
1937
1944
1944
1946
1946
Το 1946 η Σταδίου μετονομάστηκε σε Τσώρτσιλ. Οι Αθηναίοι όμως δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν την παλιά ονομασία, μέχρι που επανήλθε και επίσημα.
Το Πέτρογκραδ άνοιξε το 1936 από τον Νίκυ Γιάκοβλεφ, πρόσφυγα ευγενικής καταγωγής από τη Ρωσία. Υπήρχε ένα τραπέζι που ήταν πάντα ρεζερβέ για τη σύζυγό του, την τραγουδίστρια Μαίρη Λω. Δεν καθόταν κανένας άλλος εκεί, όσο κόσμο και αν είχε το ζαχαροπλαστείο. Ο Νίκυ Γιάκοβλεφ ήταν συνθέτης, πιανίστας και συλλέκτης έργων τέχνης. Πίνακες ζωγραφικής από τη συλλογή του κοσμούσαν τους τοίχους του Πέντρογκραδ. Με τις ρώσικες συνταγές και τα εκλεκτά υλικά είχε κατακτήσει τους Αθηναίους.
Το Πέτρογκραδ έκλεισε το 1969, όταν κατεδαφίστηκε το Μέγαρο ΤΣΑΥ. Δεν ξανάνοιξε ποτέ. Το γραφείο μεταφέρθηκε λίγα νούμερα πιο κάτω στη Σταδίου. Σήμερα στη θέση του Μεγάρου ΤΣΑΥ βρίσκεται ένα πολυόροφο κτίριο που στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τέτη Σώλου
Μάιος 2016
πηγη tetysolou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου