5


Translate

20 Απρ 2021

Η λάβα διατήρησε στη ιστορία την κραυγή του

Η σκηνή πρέπει να εξελίχθηκε κάπως έτσι: το ηφαίστειο εκρήγνυται, ένα πυρωμένο μείγμα λάβας αρχίζει να κυλά, ένας άτυχος ρινόκερος βρίσκεται στο διάβα της, τη βλέπει, συνειδητοποιεί το τέλος, βγάζει μια απεγνωσμένη κραυγή και προτού προλάβει
να τρέξει, η καυτή λάβα τον έχει κλείσει μέσα της. Αυτή την ιστορία περίπου μαρτυρά το απολίθωμα ενός ρινόκερου που βρέθηκε σε προϊστορικό ηφαιστειογενές ίζημα.
Την ανακάλυψη έκαναν παλαιοντολόγοι στα εδάφη της Καππαδοκίας της σημερινής Τουρκίας. Πρόκειται για το κρανίο και τα σαγόνια ενός ρινόκερου, ηλικίας 9,2 εκατομμυρίων ετών.
Οι επιστήμονες υποθέτουν πως η λάβα προερχόταν από το ηφαίστειο Καρντάκ. Μάλιστα, υποθέτουν ότι ήταν τόσο ξαφνικό το χτύπημα από το καυτό υλικό που διαμέλισε το μεγαλόσωμο ζώο και έλιωσε αμέσως τη σάρκα του. Το μάγμα που έρχεται στην επιφάνεια κατά τις ηφαιστειακές εκρήξεις αγγίζει θερμοκρασίες 450° Κελσίου. Μόλις 2% των απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί ποτέ, έχουν βρεθεί μέσα σε ηφαιστειακά ιζήματα, καθώς η λάβα είναι τόσο καυτή που λιώνει τα πάντα στο πέρασμα της. Το κρανίο -όπως υπολογίζεται- άνηκε σε ένα ρινόκερο, αρκετά μικρό σε ηλικία, περίπου 10 ετών όπως δείχνουν τα δόντια του και βάρους μόλις 30 κιλών.
“Ο ρινόκερος ήταν σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή- αλλά σε σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή για εμάς, τους παλαιοντολόγους” παραδέχεται ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τη δημοσίευση για το εύρημα στο περιοδικό PLOS ONE.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου