5


Translate

11 Δεκ 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι Ρώσοι ξεκίνησαν γεωτρήσεις στη Δ.Λιβύη – Πληροφορίες για παρουσία ρωσικού τακτικού στρατού στη χώρα – Σφοδρή ρήξη Μόσχας-Άγκυρας

Όλα αποκαλύπτονται τώρα για τα τεράστια παιχνίδια στη Λιβύη μεταξύ των “μνηστήρων” για την χώρα που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα. Σήμερα η επιτροπή ενέργειας της χώρας (NOC) ανακοίνωσε ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Tatneft ξεκίνησε και συνεχίζει σεισμικές δραστηριότητες
στην λεκάνη της περιοχής Hamada στην Δυτική Λιβύη.

Η Tatneft έχει συνάψει συμβόλαιο με την λιβυκή AGESCO για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα στο τετράγωνο 4/82 στη λεκάνη Ghadames, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σεισμικό πρόγραμμα έρευνας το οποίο αναβλήθηκε το 2014.
Η Μόσχα όμως απέστειλε πρόσφατα μισθοφορικές στρατιωτικές δυνάμεις της στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας. Μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική για την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση που εδρεύει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.
Ο Kerim Has, καθηγητής της ρωσικής και της τουρκικής ιστορίας με έδρα τη Μόσχα, προβλέπει ότι η υποστήριξη της Μόσχας στον Χαφτάρ “θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί». «Ο βαθύτερος αγώνας για κατοχή νέων αποθεμάτων ενέργειας, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή και η καταστροφική εμπειρία της Συρίας, ώθησαν τη Ρωσία να παίξει έντονα στη Λιβύη», δήλωσε ο ίδιος.
«Αυτό όμως θα επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με ηγέτες στην περιοχή, όπως η Συρία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα, αλλά και τον Χαφτάρ, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας στη Λιβύη».

«Η Τουρκία φαίνεται να διακινδυνεύει ιδιαίτερα τα συμφέροντά της στη Λιβύη και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως είχε κάνει στη Συρία πριν. Η συμφωνία του Νοεμβρίου μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράζ, η οποία πλήττει Ελλάδα και Κύπρο, αγνοώντας τα χωρικά τους ύδατα έχει προκαλέσει ήδη εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.
«Παρόλο που η Ρωσία έχει τεράστια ασφάλεια, ενέργεια και εμπορικά συμφέροντα σε συνεργασία με την Τουρκία, το ζήτημα της Λιβύης αναδεικνύεται ως ένα νέο πιθανό εμπόδιο στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. «Δεν είναι απλώς μια πιθανότητα αλλά μετατρέπεται σε πραγματικότητα ότι η Τουρκία και η Ρωσία εμφανίζονται και πάλι στις αντίθετες πλευρές μιας εμφύλιας σύγκρουσης στη Λιβύη, εκτός αν μπορούν να διαχειριστούν τις εντάσεις» δήλωσε ο ίδιος.
Ενώ οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας Wagner υποστηρίζουν τον Χαφτάρ εδώ και αρκετό καιρό, έγκυρες πληροφορίες φέρουν την Μόσχα να διαθέτει πλέον τακτικά στρατεύματα στο λιβυκό έδαφος.«Οι Ρώσοι τακτικοί αναλαμβάνουν σημαντικές αποστολές για να υποστηρίξουν το LNA», δήλωσε ο David Schenker, βοηθός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ανατολικές υποθέσεις.
Οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει προηγμένα αεροσκάφη Sukhoi, ενώ διεξάγουν συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις, καθώς διαθέτουν και  ελεύθερους σκοπευτές για τον σκοπό αυτό. Η Τουρκία εν τω μεταξύ υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη και βοηθά στην απόκρουση του LNA στην Τρίπολη από το περασμένο καλοκαίρι.
Η Τουρκία έχει επίσης προμηθεύσει το GNA με τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2 και θωρακισμένα οχήματα BMC Kirpi. Όμως, τους τελευταίους μήνες, η σύγκρουση μεταξύ του LNA και του GNA είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ωστόσο, η παρέμβαση της Ρωσίας στον LNA αποτελεί την πιο σημαντική απειλή για την Τουρκία. Το μέγεθος και η συνολική ισχύς της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Λιβύη είναι επί του παρόντος ασαφή.
«Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι που ανήκουν στην Wagner, αλλά αριθμούν λιγότερους από χιλιάδες που αναφέρουν κάποιες πηγές», δήλωσε ο Arnaud Delalande, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.«Οι Ρώσοι επέτρεψαν στο στρατόπεδο του Χαφτάρ να προελάσει στο έδαφος. Είναι έμπειροι, παρέχουν πληροφορίες , υποστήριξη, και τεχνικές δεξιότητες», δηλώνει ο ίδιος.
Ο Yousuf Eltagouri, αναλυτής της Λιβύης και μέλος στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι η ρωσική παρουσία μισθοφορικών και τακτικών στρατευμάτων είναι αρκετά σημαντική.
Ο Anton Mardasov, εμπειρογνώμονας στρατιωτικών υποθέσεων και μέλος στο ρωσικό συμβούλιο διεθνών υποθέσεων, δήλωσε ότι ενώ η Ρωσία «έδειξε αρχικά δημόσια μια τάση προς τον Χαφτάρ , το 2017-2018 διόρθωσε την κατάσταση και άρχισε να επιδεικνύει δημοσίως μια πολύπλευρη θέση».
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία υποστήριξε με προσοχή τον Χαφτάρ μέσω Αιγύπτου και παρείχε συμβούλους και στρατιωτικό προσωπικό που επισκευάζει τον εξοπλισμό», δήλωσε ο Μardasov.
«Ωστόσο, φέτος η κατάσταση έχει αλλάξει λίγο», είπε. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η Μόσχα έχει αυξήσει το στρατιωτικό της σώμα στη Λιβύη τόσο από την άποψη του αριθμού των στρατευμάτων όσο και των μισθοφόρων της Wagner. Αλλά δεν συμμετέχουν σε ενεργές μάχες και αυτά τα λίγα βίντεο που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους είναι από μάλλον αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης«.
«Η Ουάσινγκτον δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον νέο ρόλο που έχει αποφασίσει η Ρωσία να παίξει», δήλωσε ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «εάν οι διεθνείς παράγοντες κινηθούν ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, όπως φαίνεται ήδη από τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τους αξιωματούχους του LNA και των ΗΠΑ, τότε ο αυξημένος ρόλος της Ρωσίας στον πόλεμο μπορεί να αντισταθμιστεί”, κατέληξε ο Ρώσος ειδικός.
Όλοι οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Τουρκία θα στείλει περισσότερα στρατιωτικά μέσα στον GNA αλλά όλα πλέον αλλάζουν και Ρώσοι και Αμερικανοί ενδεχόμενος να μην επιτρέψουν μερίδιο υδρογονανθράκων στους Τούρκους, όπως ακριβώς έκαναν και στην Συρία.
 πηγη pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου