5


Translate

12 Δεκ 2019

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική ορμή, όπως είναι, για παράδειγμα, ο πονοκέφαλος, η κούραση και η πολλή ζέστη. Σύμφωνα , μάλιστα, με μια νέα μελέτη, η κλιματική αλλαγή που έχει οδηγήσει σε περισσότερες ζεστές ημέρες
θα μπορούσε να ευθύνεται για τη μείωση των γεννήσεων
στις ΗΠΑ.
Αν και ο ρυθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον προηγούμενο χρόνο γιο πρώτη φορά από το 2007, σε γενικές γραμμές, παρουσιάζει πτωτικές τάσεις εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον. Όλο και περισσότερα ζευγάρια έχουν πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης, ενώ παράλληλα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες ευκαιρίες για εργασία. Σαφώς η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2007 συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των γεννήσεων , αλλά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι πολύ ζεστές μέρες μπορούν επίσης να αναλάβουν ένα μερίδιο ευθύνης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστορικά στατιστικά στοιχειά καθώς και δεδομένα από άλλες πηγές για να εξετάσουν τον αριθμό των παιδιών που γεννήθηκαν εννέα μήνες μετά από μια περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Οι ερευνητές καθόρισαν ως υψηλή θερμοκρασία οποιαδήποτε άνω των 80 βαθμών της κλίμακας Fahrenheit (80ο F).
Για κάθε μέρα που η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από 80ο F ανάμεσα στο 1931 και το 2010, οι γεννήσεις που καταγράφηκαν 9 μήνες μετά ήταν κατά 0.4% λιγότερες. Το αποτέλεσμα μιας τόσο ζεστής ημέρας ήταν να γεννηθούν 1165 λιγότερα μωρά στις ΗΠΑ. Εάν αυτό αναφθεί σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, θα μπορούσε να σημαίνει 100000 λιγότερες γεννήσεις κάθε χρόνο εάν ληφθούν υπόψη τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής που προβλέπουν ότι οι πολύ ζεστές ημέρες θα αυξηθούν από τις 30 ανά έτος στις 90.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους δε σημαίνουν το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά συμβάλουν στην κατανόηση του κόστους που έχει η κλιματική αλλαγή.
Αν και η ιδέα της αρνητικής επίδρασης της ζέστης στη γονιμότητα έχει ήδη υποστηριχτεί από προηγούμενες μελέτες, η νέα αυτή μελέτη προχωράει ένα βήμα πιο περά και απαντά στο ερώτημα εάν η γονιμότητα ανακάμπτει μετά την πτώση της θερμοκρασίας. Η απάντηση δυστυχώς είναι ότι δεν ανακάμπτει αρκετά.
Παρατηρήθηκε μια άνοδος στον αριθμό των γεννήσεων στους 11 και 13 μήνες μετά από την πολύ θερμή περίοδο, το οποίο σημαίνει ότι τα ζευγάρια καθυστερούν την αναπαραγωγή για 1-2 μήνες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Η αύξηση αυτή όμως μπόρεσε να αντισταθμίσει μόνο το 32% της μείωσης που είχε παρατηρηθεί στους 9 μήνες μετά τη θερμή περίοδο.
Πολύ συχνά τα ζευγάρια πιέζονται να επιτύχουν τη σύλληψη σε συγκεκριμένους μήνες που έχουν λιγότερη δουλειά. Αν όμως οι πολύτιμες γόνιμες ημέρες μιας γυναίκας δεν είναι τελικά τόσο γόνιμες εξαιτίας της ζέστης, τότε μπορεί να ματαιωθούν οι προσπάθειες του ζευγαριού. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν εάν ο ρυθμός γέννησης κατάφερε να ανακάμψει πάνω από 32% μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον καύσωνα.
Το γεγονός ότι τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν 9 μήνες μετά την κορύφωση της θερμοκρασίας, δείχνει ότι ο ζεστός καιρός έχει άμεση επίδραση στη γονιμότητα. Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να προκαλέσει αναστάτωση στα επίπεδα εισοδήματος και στις τιμές των τροφίμων, παράγοντες δηλαδή που θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τα ζευγάρια από το να τεκνοποιήσουν. Αυτοί οι παράγοντες, όμως, θα είχαν πιο καθυστερημένη επίδραση στη γεννητικότητα καθώς χρειάζεται χρόνος για να επιδράσει το πολύ θερμό κλίμα στις καλλιέργειες και να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών.
Η άμεση επίδραση της ζέστης στον αριθμό των γεννήσεων εξηγείται από τους ερευνητές πολύ απλά μέσω της δυσφορία που νιώθει το ζευγάρι εξαιτίας της ζέστης. Η δυσφορία αυτή είναι πολύ πιθανό να μειώσει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Παράλληλα προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να βλάψουν την αναπαραγωγική υγεία διαταράσσοντας τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων και μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνη στους άνδρες, καθώς και επηρεάζοντας τον εμμηνορρυσιακό κύκλο των γυναικών.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν μπορούν οι κλιματολογικές αλλαγές να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων, από τη στιγμή μάλιστα που σήμερα οι άνθρωποι έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τη ζέστη πολύ αποτελεσματικότερα από ότι στο παρελθόν. Αντιθέτως, άλλοι παράγοντες, όπως η φύση εργασίας του σύγχρονου ανθρώπου έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση η παρούσα μελέτη δείχνει σαφώς ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να συμβάλουν στη δυσκολία ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει.
Πηγή : cnn
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr
 http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου