5


Translate

24 Ιαν 2020

Η φωνή της μούμιας: Αιγύπτιος ιερέας μιλάει μετά από 3.000 χρόνια - Βίντεο

Μιλάνε οι μούμιες; Κι όμως μιλάνε αρκεί να «πέσουν στα χέρια» ικανών επιστημόνων που μπορούν να αναπαράγουν τη φωνή τους 3.000 χρόνια μετά.
Τη φωνή ενός Αιγύπτιου ιερέα, που βρισκεται πλεον μουμιοποιημενος, κατάφεραν Βρετανοί ερευνητές να αναπαράγουν 3.000 χρόνια μετά
τον θάνατό του.
Με τη βοήθεια τεχνητών φωνητικών χορδών κατάφεραν να «ξαναζωντανέψουν» τη φωνή του ιερέα, που δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν πως μοιάζει με βέλασμα.
Ο ιερέας και γραφέας Νεσιαμούν, έζησε στο ναό του Αμούν στο συγκροτημα του Καρνακ στις Θηβες της Αιγυπτου, το σημερινό Λούξορ, στην εποχή του Φαραώ Ραμσή του 11ου από το 1099 έως το 1069 π.Χ.
Πώς οι ερευνητές «ζωντάνεψαν» τη φωνή
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου Royal Holloway και της Υόρκης, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, στο οποίο εκτίθεται ο Νεσιαμούν, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σάρωσαν σε τομογράφο τη μούμια.
Στη συνέχεια έχοντας τις ακριβείς διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγα, φάρυγγα, στοματική και ρινική κοιλότητας), έφτιαξαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της και ένα ηλεκτρονικό λάρυγγα.
Έτσι, έφτιαξαν ένα συνθετικό ήχο που θα πρέπει να μοιάζε με τη φωνή του ιερέα.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναπαράγεται εν μέρει η φωνή νεκρού μέσω τεχνητών μέσων.
.
πηγη sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου