5


Translate

15 Ιαν 2020

Στους 8 οι θάνατοι από τη γρίπη!

Επί ποδός ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας καθώς σημείωθηκαν ήδη 8 θάνατοι από γρίπη
Ξεκίνησε για τα καλά το κύμα της γρίπης και ήδη καταγράφονται τα πρώτα θύματα του ιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
από γρίπη, εκ των οποίων οι επτά μόνο την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για συμπολίτες μας που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τα περισσότερα θύματα ήταν ανεμβολίαστα.
Στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός ενώ ο ΕΟΔΥ εκδίδει ειδικές οδηγίες μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.  
Οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας συνιστά ακόμη και σήμερα να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός ειδικά σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότεροι με σοβαρές επιπλοκές από τον ιό.
Γενικές προφυλάξεις
Οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επισημαίνουν πως η γρίπη μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 7 ημέρες στους περισσότερους ενήλικες. Ο βήχας και το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες μετά από την ασθένεια. Επιπλοκές όπως η πνευμονία μπορεί να συμβούν σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γενικά, πάντως, τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν να υποχωρούν μετά από 2 έως 5 ημέρες. Ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ημέρες, ενώ τα άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία και κόπωση, μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.
Τα μικρά παιδιά και τα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μεγάλης ηλικίας άτομα κλπ) βρίσκονται σε κίνδυνο για επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία.
ΕΟΔΥ: Αναμένουμε αύξηση
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην επίσημη ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, η οποία εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης, όπως και τα μέτρα προστασίας – πρόληψης,  δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με αυτά μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2020,  είκοσι τέσσερα (24) σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν οκτώ (8) άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.
Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ  επισημαίνει πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή - περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  • Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.  
O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.
πηγη ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου