5


Translate

19 Ιαν 2020

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου - Συμφωνία για εμπάργκο όπλων και αποχώρηση ξένων δυνάμεων

Σε συμφωνία για το μέλλον της Λιβύης κατέληξαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στο Βερολίνο, ύστερα από περισσότερες από τέσσερις ώρες διεργασιών και πυρετώδεις διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν ότι στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης στις πλευρές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ενώ επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για την Λιβύη.
Μέρκελ: Θα δημιουργηθεί επιτροπή με εκπροσώπους όσων μετείχαν στη Διάσκεψη
Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκκεχειρία στην Λιβύη.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου -άρα και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Γκουτέρες: Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων
«Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες. : Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Μάας: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη
Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι' αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές» διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Αποχώρησε αιφνιδιαστικά ο Ερντογάν
Στο μεταξύ όπως μετέδωσε το Sputnik επικαλούμενο πηγή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν τις 20:00 αποχώρησε από τη Διάσκεψη. Ωστόσο στην Καγκελαρία, παρέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με γερμανική πηγή, η οποία μίλησε στο Sputnik, ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από την αίθουσα της σύσκεψης και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Την ίδια ώρα, το γερμανικό πρακτορείο DPA μετέδωσε ότι πέραν του προέδρου Ερντογάν, από τις διαβουλεύσεις αποχώρησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. 
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου