5


Translate

6 Ιαν 2020

Σε επιφυλακή η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Φόβοι για πυραυλικές επιθέσεις – Αναδιοργανώνονται οι Ιρανοί της Συρίας

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα εντός του Ισραήλ. Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ έχει μετατραπεί σε φρούριο, ενώ στους Αμερικανούς πολίτες έχουν δωθεί οδηγίες
για τη διαχείριση πιθανής κρίσης.
Οι Ιρανοί και οι φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που επιχειρούν σε χώρες πλησίον του Ισραήλ, βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης, μια διαδικασία που δεν θα διαρκέσει πολύ, με σκοπό να πλήξουν αμερικανικούς και πιθανόν ισραηλινούς στόχους στη Μέση Ανατολή, αλλά και αλλού.
Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς για «αυξημένη ένταση» στην περιοχή, η οποία μπορεί να «οδηγήσει σε κινδύνους ασφαλείας για τους πολίτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό», στον απόηχο των απειλών της Τεχεράνης για σκληρά αντίποινα μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού Κασέμ Σολεϊμάνι.
«Η πρεσβεία ενθαρρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια, καθώς απειλητικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών επιθέσεων, λαμβάνουν χώρα αιφνιδιαστικά».
Μετά την επίθεση, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη προέτρεψε όλους τους πολίτες να απομακρυνθούν αμέσως από το Ιράκ, ενώ Αμερικανοί πολίτες που εργάζονται σε πετρελαϊκές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα από την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι ιρανικές παρατάξεις εκκένωσαν τις θέσεις τους σήμερα στην πόλη Albukamal, στην επαρχία Deir ez-Zor, ενόψει μιας αεροπορικής επιδρομής των Η.Π.Α. σε αυτές τις περιοχές. Καθώς οι Ιρανοί-φιλοϊρανοί διασκορπίστηκαν στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, ένας αριθμός μαχητών παρέμεινε στις θέσεις που προηγουμένως είχαν εκκενωθεί για να αμυνθεί επί χερσαίων δυνάμεων.
Στρατιωτικά αεροχήματα άγνωστης προέλευσης πέταξαν χθες το πρωί στην πόλη Albukamal της βορειοανατολικής Συρίας, ενώ οι ιρανικές παρατάξεις που βρίσκονταν κοντά σε αυτή και στην συνοριακή περιοχή του Ιράκ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τα καταρρίψουν με χρήση βαρέων όπλων.
Μεγάλη συγκέντρωση ιρανικών δυνάμεων εμφανίστηκε επίσης στα σημεία ελέγχου των παραστρατιωτικών που βρίσκονταν στην αλ-Μπαντίγια και στην είσοδο της πόλης Albukamal.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι ιρανικές δυνάμεις εντός του συριακού εδάφους ανασυντάσσονται και περιμένουν εντολές για την επικείμενη «εκδίκηση» της Τεχεράνης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμάνι.
Δεδομένης της εμπλοκής του Ισραήλ στη Συρία, τις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την αιώνια διαμάχη με το Ιράν, το Ισραήλ αποτελεί κορυφαίο στόχο επιθέσεων, με αυξημένο κίνδυνο στα σημεία αμερικανικού ενδιαφέροντος.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου