5


Translate

20 Ιαν 2020

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: ''Η Κρήτη & τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα''

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε ξανά λέγοντας πως «η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ «μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».
Αναλυτικά, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής:
«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη.  Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν».
Παράλληλα, συμπλήρωσε τα εξής: «Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει τον. Απόψε (χθες το βράδυ) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε “ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας πάλι”. Κι εγώ τους είπα “Τι πράγμα είναι αυτό … Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Γίνονται τέτοιες ανοησίες; “του είπα. Επίσης του είπα  "πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε". Δυστυχώς ζούμε τέτοια προβλήματα».
Αναφερόμενος στην έκβαση της κυριακάτικης διάσκεψης του Βερολίνου, ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, πως... «αποδεχτήκαμε την διακήρυξη 55 σημείων, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη υπό την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Αν η εκεχειρία, που συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν, διατηρηθεί, τότε η πολιτική διαδικασία θα προχρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί εκρπόσωποι θα συναντηθούν με τους Σάρατζ και Χαφτάρ μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βασικό σημείο, είναι πως ο Χαφτάρ τελειώνει την επιθετική του στάση».
Σχολιάζοντας τη στάση Χαφτάρ, είπε πως «είναι σημαντικό ότι δεν είχε υπογράψει τα κείμενα μέχρι τη στιγμή που αποχωρήσαμε από τη διάσκεψη. Όλα είναι στα λόγια και πρέπει να διασφαλιστούν από υπογραφές, ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες από εμάς, γιατί είμαστε ένα ισχυρό κράτος».  
Ο Ερντογάν υπονόησε επίσης ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.
Tέλος ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατό στη Λιβύη, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους.
πηγη pentapostagma.gr
 μονταζ teo      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου