5


Translate

23 Ιαν 2020

Η έκρηξη του Βεζούβιου μετέτρεψε εγκέφαλο σε γυαλί

Μια μοναδική ανακάλυψη έκαναν Ιταλοί ερευνητές στην πόλη Ερκουλάνουμ κοντά στην Πομπηία, εκατοντάδες χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου.
Σε γυαλί μετατράπηκε ο εγκέφαλος 25χρονου άνδρα που έχασε τη ζωή του στην πόλη Ερκουλάνουμ της Ιταλίας,
κοντα στην Πομπηια, στην καταστροφικη εκρηξη του Βεζουβιου το 79 μ.Χ.
Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα υαλώδες μαύρο υλικό μέσα στην κρανιακή κοιλότητα και υποθέτουν ότι η πολύ υψηλή θερμότητα λόγω της έκρηξης μετέτρεψε τον εγκεφαλικό ιστό σε γυαλί.
Ο Βεζούβιος εξαπέλυσε ένα τρομακτικό πυροκλαστικό κύμα καυτών αερίων και πετρωμάτων, που θα μπορούσε να βράσει το ανθρώπινο αίμα, να εξαερώσει τη σάρκα αλλά και να μετατρέψει , όπως εκτιμάται, τον εγκέφαλο ακόμη και σε γυαλί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εγκληματολογικής ανθρωπολογίας Πιέρ Πάολο Πετρόνε του Πανεπιστημίου Φεντερίκο ΙΙ της Νάπολης, έκαναν τη σχετική δημοσιευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».
Ο καμένος σκελετός του θύματος με τον υαλοποιημένο εγκέφαλο βρέθηκε τη δεκαετία του 1960 στο κρεβάτι ενός κτιρίου (Collegium Augustalium), θαμμένος κάτω από ηφαιστειακή στάχτης.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γυαλιστερό υαλώδες υλικό μέσα στο σπασμένο κρανίο του και βρήκαν σε αυτό πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό ιστό.
πηγη sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου