r

Translate

18 Ιαν 2020

Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Αγία Σοφία Ανδριανούπολης σε Τζαμί

Νέα απύθμενη πρόκληση από τον Τούρκο πρόεδρο - "Βεβηλώνει" χριστιανικούς ναούς στην Τουρκία Νέα απύθμενη πρόκληση από τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος μετατρέπει μετά από 55 χρόνια την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη σε τζαμί.

Ο ναός χτίστηκε νοτιοανατολικά του κάστρου της Αίνου και παρότι δεν υπάρχουν ιστορικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τη χρονολόγησή του, πιστεύεται ότι οικοδομήθηκε πριν τον 12ο αιώνα. Υπέστη σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας ισχυρού σεισμού το 1965 κι έκτοτε εγκαταλείφθηκε.
Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές Αρχές είχαν υποστηρίξει ότι θα γίνει προσπάθεια ανακατασκευής της και θα μετατραπεί σε μουσείο. Αντ’ αυτού, δυστυχώς φαίνεται ότι ένας ακόμη χριστιανικός ναός θα υποστεί βεβήλωση, όπως συνέβη με τις μετατροπές σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας και της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας.
Πρόκειται για μια πολύ καλά μελετημένη κίνηση κατά της ορθοδοξίας, αλλά και κατά των χιλιάδων Ελλήνων που κατακλύζουν κάθε σαββατοκύριακο την αγορά της συγκεκριμένης πόλης για να ψωνίσουν, σύμφωνα με το τοπικό τύπο του Νομού Έβρου.     
Οι φανατικοί ισλαμιστές Τούρκοι πανηγυρίζουν όπως αναφέρει τουρκική εφημερίδα, διότι ανοίγουν για λατρεία ξανά, μια πανάρχαια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.Ο συγκεκριμένος ναός που έγινε τζαμί από τον Μωάμεθ τον πορθητή, ανοίγει τις θύρες του στους πιστούς μουσουλμάνους για λατρεία 55 χρόνια μετά, τονίζει το τουρκικό άρθρο.
Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας όπως το αναφέρουν οι Τούρκοι, έκλεισε μετά το σεισμό το 1965 και θα ανοίξει εκ νέου για λατρεία το 2020, σκορπίζοντας αγανάκτηση σε εκατομμύρια Έλληνες.
Τα έργα αποκατάστασης άρχισαν το 2016 στο Τζαμί αυτό, το οποίο αποτελεί βυζαντινό έργο απίστευτου κάλλους, και περατώθηκαν πριν λίγες ημέρες. Το τζαμί θα ανοίξει το 2020 μετά την εορτή Ραμαζανιού.
Ο ναός της Αγίας Σοφίας  βρίσκεται εντός της παλαιάς πόλης του Αίνου (Ενέζ) στην Αδριανούπολη και θα γίνει τζαμί προς τέρψη των φανατικών Τούρκων ιμάμηδων που επιζητούν όπως και ο Τούρκος πρόεδρος την  αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak», εδώ και τρεις μήνες το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα μετατροπής του μουσείου  Μονής της Χώρας σε τέμενος.
Μία τέτοια απόφαση για το μουσείο της Μονής της Χώρας (Kariye Cami) μπορεί να αποτελέσει "προηγούμενο" και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως Τζαμιά, μεταξύ των οποίων και η Αγία Σοφία στην Κων/πολη.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα χρηματοδοτεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια την ανακαίνιση πολλών Τζαμιών στην ελληνική ενδοχώρα, ως δείγμα διατήρησης της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το θέμα σίγουρα θα φτάσει στην UNESCO από ελληνικής πλευράς, αλλά εκτιμάται ότι η Άγκυρα έχει πάρει τις αποφάσεις της, για αυτό και ο επόμενος στόχος θεωρούμε ότι θα είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κω/πολη, που αποτελεί "αγκάθι" στα μάτια πολλών φανατικών στην "απέναντι πλευρά" του Αιγαίου.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου