5


Translate

21 Ιαν 2020

Οι Αιγύπτιοι μπαίνουν στον αγωγό East Med - Πολεμικό μήνυμα Νετανιάχου κατά Τουρκίας

Ετοιμάζεται και η Αίγυπτος μελλοντικά να εισέλθει στον περιβόητο αγωγό φυσικού αερίου East Med, προκαλώντας οργή και τρόμο στην Άγκυρα
για αυτό το ενδεχόμενο.  
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Al-Monitor, μέλος του αιγυπτιακού συμβουλίου ενέργειας Maher Aziz αρνήθηκε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed θα έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην Αίγυπτο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι φυσιολογικό ο αγωγός αερίου να εκτείνεται από τα ισραηλινά πεδία στην Κύπρο και από εκεί σε  Ελλάδα και  Ευρώπη", πρόσθεσε. "Δεν είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, για την επέκταση μιας ακόμα γραμμής προς την Αίγυπτο που θα συνδέεται με τον αγωγό East Med", τόνισε ο ίδιος.
Η στάση του Ερντογάν όλες αυτές τις ημέρες και ειδικά χθες στο Βερολίνο, έσπασε όπως φαίνεται “ταμπού” πολλών ετών, μέσα σε αυτά και την παλαιά έχθρα Ισραηλινών και Αιγυπτίων,όσο και αν αυτό κάποτε φαινόταν απίστευτο. 

Η δήλωση Νετανιάχου

"Η συμμαχία που δημιουργήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο ( με Ελλάδα και Κύπρο) εκτείνεται μέχρι τον αραβικό κόσμο (Αίγυπτο)", δήλωσε ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι η μεταφορά  φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο, είναι ένα τρομερά σημαντικό οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό γεγονός.
Στην ομιλία του σε χθεσινή συνάντηση για την ενέργεια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε:
"Ξεκινήσαμε την μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα. Έχουμε μετατρέψει το Ισραήλ σε μια υπερδύναμη στην ενέργεια. Με την πάροδο των ετών και σε συνεργασία με τον υπουργό Ενέργειας Yuval Steinitz, προσπαθήσαμε να εγκρίνουμε το σχέδιο εξαγωγής φυσικού αερίου, σε αντίθεση με τις απόψεις άλλων, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διατήρηση του φυσικού αερίου μας κάτω από το νερό.''
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Τώρα έχουμε αποτελέσματα και το Ισραήλ εξάγει ενέργεια. Ποιος θα το φανταζόταν;
Πιστεύαμε σε αυτό, αγωνιζόμουν  και κατάφερα να το κάνουμε.Αυτό σημαίνει ότι δισεκατομμύρια σέκελ (νόμισμα του Ισραήλ) θα δοθούν για την ευημερία των ισραηλινών πολιτών στην υγεία, την εκπαίδευση και σε πολλούς άλλους τομείς. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία”.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, είναι ένα σημαντικό οικονομικό και διπλωματικό γεγονός με τεράστιες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς και στον αμυντικό φυσικά.
"Αυτό είναι σίγουρα γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κράτους", δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι υπάρχει ένας συνασπισμός "εγκατεστημένος" στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος εξαπλώνεται και στον αραβικό κόσμο, ενώ  και η Ευρώπη έχει επίσης μια πολύ σημαντική λειτουργία.
Ο υπουργός Πετρελαϊκών και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarik El-Mulla και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz ανακοίνωσαν ότι το φυσικό αέριο επέφερε την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών και σε “άλλους” τομείς.
Το έχουν δηλώσει έγκριτοι αμυντικοί αναλυτές και επιστήμονες,ότι από όπου θα διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου, θα δημιουργείται αυτόματα και  μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά και ισχυρότατοι δεσμοί σε όλους τους τομείς μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον αγωγό αυτόν.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου