5


Translate

18 Ιαν 2020

RUSSIA TODAY : Η ελληνική προσφορά για αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να προκαλέσει μια «έμμεση» σύγκρουση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.

Η πρόταση της Ελλάδας να στείλει δυνάμεις για να παρατηρήσει την εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμμεση σύγκρουση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, ανέφεραν οι αναλυτές στο RT, προειδοποιώντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ
θα μπορούσαν σύντομα να κλειδώσουν την κρίση πάνω στο θέμα.
Ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του ήταν πρόθυμη να αναπτύξει δυνάμεις στο έθνος της Βόρειας Αφρικής που την διέλυσε ο πόλεμος προκειμένου να παρακολουθήσει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη ).
Η προσφορά υποβλήθηκε αφότου ο Δένδιας συναντήθηκε με τον ηγέτη του LNA, τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει αγωνιστεί με δυνάμεις πιστές, στην Τρίπολη. Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει πλήρως την GNA, στέλνοντας στρατεύματα για να στηρίξει την κυβέρνηση και προειδοποιώντας τον Χάφταρ ενάντια σε περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες.
Η ανάπτυξη, που έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις, υποστήριξε ο πρώην Έλληνας διπλωμάτης και πρεσβευτής Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί σε μια «έμμεση» σύγκρουση με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα ακολουθήσει τη διάνοιξη των ακτών της Κρήτης, ανέφερε ο Χρυσανθόπουλος στο RT, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατα εμποτισμένες οικονομικές συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της GNA επηρεάζουν την οικονομική ζώνη της Αθήνας. Ο ίδιος προέβλεψε ότι, ενώ η παρουσία της Ελλάδας στη Λιβύη θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις, δεν θα συνέβαινε αναγκαστικά μια πιθανή διαφορά μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας στο έδαφος της Λιβύης.
Η Ελλάδα δεν προσπαθεί να προκαλέσει αντιπαράθεση με την Τουρκία κάνοντας μια σκληρή δήλωση για τη Λιβύη, δήλωσε στο RT η Αλεσέι Κλεμπνίκοφ, εμπειρογνώμονας της Μέσης Ανατολής για το κέντρο της Carnegie της Μόσχας.
Προσπαθεί μόνο να «προσελκύσει περισσότερη προσοχή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» στη σύγκρουση και να πείσει τους μεγάλους παράγοντες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, «να προβούν σε ορισμένες αποφασιστικές κινήσεις προκειμένου να εξισορροπηθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη» , ανέφερε.
Η Αθήνα δεν θα στείλει τα στρατεύματά της στη Λιβύη, επειδή είναι μέλος της ΕΕ και το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση. Ο άλλος λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει «αρκετές στρατιωτικές δυνατότητες» για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση. Ακόμη και αν παρασχεθεί, «η ελληνική υποστήριξη δεν θα είναι αρκετή για να δώσει στον Χάφταρ ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι του πρωθυπουργού της GNA, Fayez al-Sarraj», πρόσθεσε ο Khlebnikov.
Ο δημοσιογράφος Abdel Bari Atwan πιστεύει ότι τα ελληνικά στρατεύματα στη Λιβύη θα μπορούσαν να είναι το «πρώτο βήμα» προς έναν πόλεμο πληρεξούσιο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, καθώς η Τουρκία έχει ήδη αποστείλει στρατεύματα για να υποστηρίξει την Τρίπολη. Σημείωσε ότι η σύγκρουση στη Βόρειο Αφρική θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακωθεί και να «χωρίσει» το ΝΑΤΟ, καθώς και να καταλήξει να » σπάσει » τις «υπερδυνάμεις» .
Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ήδη χωριστεί επί μια δεκαετία για την εδαφική διαμάχη στην Κύπρο, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν συναντήσεις κλειστού τύπου, τόσο για τη θάλασσα όσο και για τον αέρα.
https://www.rt.com/news/478527-greece-indirect-conflict-turkey-libya/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου