5


Translate

14 Απρ 2020

Παρέμβαση Πατριαρχείου Μόσχας για τις διώξεις ιερωμένων στην Ελλάδα: ''Όχι στην καταστολή-Είναι ενδεικτική καταπίεση''

Πατριαρχείο Μόσχας: Είναι ενδεικτική καταπίεση -Γιατί η ρωσική πλευρά υπερασπίζεται τον Μητροπολίτη Κερκύρας  
Κι ενώ ο ιερέας που κοινώνησε πιστούς στο Κουκάκι έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρχών το θέμα αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και ξεφεύγει και από τα ελληνικά σύνορα.
Δεν είναι μονάχα οι τοποθετήσεις Μητροπολιτών όπως του Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος υποστήριξε εμμέσως τον ιερέα ή όπως ο Μητροπολίτης Κισάμου που διερωτήθηκε: 
“Το ότι μετάλαβαν 10 πιστοί σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, αυτό:
 «θέτει σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών και την δημόσια υγεία»; 
Το ότι καθ΄ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ως και του προηγούμενου, εκατοντάδες-χιλιάδες συμπολίτες μας, αμέριμνοι έκαναν την βόλτα τους και απολάμβαναν την καλοκαιρία σε όλους σχεδόν τους παραλιακούς δρόμους της Πατρίδας μας, 
αυτό δεν «θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία»;” Πλέον παρέμβαση για το θέμα των διώξεων ιερωμένων πραγματοποίησε και το Πατριαρχείο Μόσχας! 
 Το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτήρισε "ενδεικτική καταπίεση" την ποινική υπόθεση εναντίον του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου και αξιωματούχων της ελληνικής πόλης της Κέρκυρας, οι οποίοι επέτρεψαν την εκτέλεση της λειτουργίας υπό καραντίνα.
 "Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η παρακολούθηση των υγειονομικών μέτρων μπορεί να γίνει μόνο με σκληρές ενέργειες ενάντια στους κληρικούς και τους πιστούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκούντα και ακόμη τόνισε ότι «η καταπολέμηση του κορονοϊού δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταπιεστικές καταστολές κατά εκείνων για τους οποίους η συμμετοχή στη λατρεία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη μετάβαση στο παντοπωλείο». 
" Πάντως η ρωσική παρέμβαση αυτή προς υπεράσπιση του Μητροπολίτη Κερκύρας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. 
Ο κ. Νεκτάριος είναι από τους λίγους Έλληνες Ιεράρχες που έχει τοποθετηθεί ανοιχτά και κατ΄εξακολούθηση υπερ της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας δηλώνοντας και πρόσφατα ακόμη πως αναγνωρίζει μόνο τον Μητροπολίτη Ονούφριο! 
Είναι ο ίδιος ο οποίος πριν από την περασμένη Ιεραρχία του Οκτωβρίου ζητούσε αναβολή. Επίσης η Μητρόπολη Κερκύρας διατηρεί άριστη σχέση με την Μόσχα όπως φάνηκε και προ ενάμιση χρόνου όταν τον Οκτώβριο του 2018 η δεξιά χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού μεταφέρθηκε στην Ρωσία για προσκύνημα.  
Πάντως ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ενημέρωσε σχετικά με τα εξής: 
''Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 13 Απριλίου 2020 δέχθηκε στο γραφείο του στο Επισκοπείο ανακριτικούς υπαλλήλους εκ του Αστυνομικού Τμήματος Κερκύρας, προς τους οποίους κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, με την παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Διονυσίου Λαμπρίδη. 
 Κατόπιν, καθώς τυπικώς συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες περί παραβάσεως της ΚΥΑ 6ης Απριλίου 2020.
'' Ο κ. Νεκτάριος τόνισε στον κ. Εισαγγελέα ότι πουθενά στις κυβερνητικές αποφάσεις δεν γίνεται λόγος περί απαγορεύσεως μεταδόσεως της θείας κοινωνίας, ακόμη και στους ελάχιστους που επιτρέπεται να συμμετέχουν στην θεία λειτουργία. 
Εάν αποσυνδέσουμε την θεία κοινωνία από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της Εκκλησίας.
πηγη pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου