5


Translate

3 Ιουλ 2020

Για να ¨ασπρίσουν¨ οι παραλίες στο Μπόντρουμ έριξαν υλικό που προκαλεί πνευμονοκονίαση !

Στο Μπόντρουμ σε κάποιες παραλίες χρησιμοποιήθηκε επικίνδυνη άμμος που προκαλεί πνευμονοκονίαση
Η γενική Διεύθυνση έρευνας και μεταλλίων ανακοίνωσε πως το υλικό που τοποθετήθηκε στην παραλία Μπόντρουμ του νομού Μούγλων ως “λευκή άμμος” στην πραγματικότητα είναι άμμος πυριτίου (χαλαζία).
Oμάδες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του δήμου Μπόντρουμ, άρχισαν οι εργασίες μετά από την καταγγελία πώς κάποια ξενοδοχεία στις παραλίες αντί για λευκή άμμο έριξαν σκόνη χαλαζία. Από την έρευνα εντοπίστηκε ότι πριν από την τουριστική περίοδο σε παραλίες των περιοχών Γιαλικαβάκ, Γκιουντογάν, Κιοτσουκμπούκ, Μπιτεζ και Τορμπά, υπήρξε παρέμβαση με μηχανήματα έργου στο περιβάλλον. Οι μονάδες πήραν δείγματα από την περιοχή και σχημάτισαν δικογραφίες σχετικά με ρεστοράν, χωριά διακοπών, παραλιακά κλαμπ και ξενοδοχεία.
Εντοπίστηκαν υλικά βλαβερά για τον άνθρωπο
Σε ένα από τα δείγματα διαπιστώθηκε ποσοστό 85,3% διοξείδιο του πυριτίου και σε ένα άλλο ποσοστό 92,4%.
Ο γεωλόγος μηχανικός Δε. Εσρέφ Αταμπέι σχετικά με το θέμα έκανε το ακόλουθο σχόλιο: ¨Η χρυσή χαλαζιακής άμμου στην παραλία δεν είναι σωστή για την ανθρώπινη υγεία. Από εισπνοή κρυσταλλικών κόκκων χαλαζία προκαλείται ασθένεια που λέγεται πνευμονοκονίαση. Η σκόνη χαλαζία μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση στους πνεύμονες. Προκαλείται βλάβη στους πνεύμονες. Εκείνοι που περνούν χρόνο στην παραλία και ιδιαίτερα τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν.
http://www.diken.com.tr/bodrumda-bazi-plajlarda-beyaz-kum-diye-silikozis-yapan-tehlikeli-kum-kullanilmis/
πηγη tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου