5


Translate

3 Απρ 2018

Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης στον Γκιουλέν για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή

ΤΟΥΡΚΙΑ: Εντάλματα σύλληψης κατά του Γκιουλέν και άλλων επτά προσώπων εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, που τους κατηγορούν για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα το 2016.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, η Τουρκία διέταξε να συλληφθεί ο μουσουλμάνος ιερωμένος για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία το 2016,
μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα.
Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας
Η δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη, καθώς ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας τον πυροβόλησε και τον σκότωσε ενώ μιλούσε στα εγκαίνια μιας έκθεσης στην Άγκυρα, το Δεκέμβριο του 2016.
Ο ένοπλος πυροβόλησε φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) και «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι», αναφερόμενος προφανώς στην ανάμιξη της Ρωσίας στη γειτονική Συρία. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς.
Ο Ερντογάν «φορτώνει» τη δολοφονία στο κίνημα Γκιουλέν
Ο Πούτιν φτάνει αύριο στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες των ειρηνευτικών συνομιλιών της Αστάνα βάσει των οποίων έχουν εγκαθιδρυθεί ζώνες «αποκλιμάκωσης» στη Συρία.
Από την άλλη, ο Ερντογάν κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, όπως φυσικά και πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Ο Γκιουλέν, που έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με τη Haberturk, οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη των οκτώ καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με δικές τους εντολές.
Μέχρι τώρα οι αρχές έχουν συλλάβει επτά άλλους, περιλαμβανομένων τριών αστυνομικών, σε σχέση με τη δολοφονία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Κανείς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια από το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας.
Ο ένοπλος ήταν από το Σόκε της νοτιοδυτικής Τουρκίας, που θεωρείται από τις πιο κοσμικές περιοχές της χώρας. Ο πατέρας του είπε πως η συμπεριφορά του γιου του άρχισε να αλλάζει όταν σπούδαζε στην αστυνομική ακαδημία όπου έγινε θρησκόληπτος, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τότε στα ΜΜΕ, σύμφωνα με το protothema.gr.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου