5


Translate

30 Μαΐ 2020

ΘΑΥΜΑΖΕΙΣ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΕΩΣ

Ο Δάντης γεννήθηκε πριν από επτάμισυ αιώνες. Σήμερα ούτε αυτός, ούτε κάποιος άλλος μεγαλοφυής ποιητής θα έγραφε τέτοιο ποίημα, την “Θεία Κωμωδία”. Ο Θεός ο ίδιος να σε επιλέξει και να στείλει τη μονάκριβη σκέψη σου σε τόπους απαγορευμένους, δεν θα σου επιτρέψει η εποχή μας
να γεννήσεις την “Θεία Κωμωδία” του Dante Alighieri,
με στίχους αποκρυφιστικούς, στην πραγματικότητα θεολογικής μυήσεως, όπως το άγνωστου συγγραφέως έπος “Γκιλγκαμές” και τα έπη του υποτιθέμενου Ομήρου “Ιλιάδα” και “Οδύσσεια”.
Διαβάζεις και παθαίνεις. Λες και περπατάς μέσα σε κατάμαυρα τούνελ. Τι λέει ο ποιητής. Τι εννοεί. Στίχοι πεντακάθαροι, όμως τόσο πολύπλοκοι, τόσο σκοτεινοί, με μια δύναμη που σε αιχμαλωτίζει και σε εκτοξεύει στον άλλον κόσμο, και σε βυθίζει στο καθαρτήριο ψυχών πριν σε στείλει στον παράδεισο, για να συνομιλήσεις με αγίους.
Όλοι οι μεγάλοι ποιητές της γης δεν έγραψαν τίποτα πριν μελετήσουν τις 99 ωδές του ποιήματος La Divina Commedia, Η Θεία Κωμωδία, του Φλωρεντινού Δάντη. Γεννήθηκε 22 Μαίου, το 1265. Ο ίδιος πέθανε, 14 Σεπτεμβρίου 1321, αθάνατο είναι το έργο του.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου