5


Translate

25 Ιαν 2019

Yellowstone: Το υπερηφαίστειο που απειλεί τον πλανήτη – Το σχέδιο αντιμετώπισης της ΝΑSA (βίντεο)

Πώς θα μας σώσει από μια πιθανή άκρως καταστροφική έκρηξη του Yellowsotne σκέφτεται η NASA και παρουσιάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο «ψύξης» του ηφαιστείου.
Μπορεί το σχέδιο να είναι απαιτητικό, αλλά γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης απειλής.

Η έκρηξη του Yellowstone θα μπορούσε να καταστρέψει τη ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη, έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Θα τίναζε τέφρα σε ύψος μεγαλύτερο από αυτό του Everst, η οποία θα έκρυβε τις ακτίνες του ήλιου, θα έριχνε τις θερμοκρασίες στον πλανήτη και θα κατέστρεφε τα φυτά. Μέσα σε δύο μήνες θα εξαφανιζόταν η τροφή σε όλη τη Γη.

Δικαίως ανησυχεί η NASA και καταστρώνει σχέδια αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2015 ξεκίνησε στην Καλιφόρνια το πρόγραμμα «Υπεράσπιση του ανθρώπινου πολιτισμού από υπερηφαιστειακές εκρήξεις» και μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες σε μια μίνι σειρά ντοκιμαντέρ που είναι προσβάσιμη στο Youtube.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πηγαδιών βάθους 6,2 μέτρων στην περίμετρο του ηφαιστείου, τα οποία θα γεμίσουν με παγωμένο νερό, που με τη σειρά του θα ψύξει το βράχο γύρω από το θάλαμο μάγματος καταλαγιάζοντας το καυτό υλικό που θα μπορούσε να κινηθεί απειλητικά προς την επιφάνεια. Προς το παρόν το 60-70% της ενέργειας της κίνησης του μάγματος εκλύεται στην ατμόσφαιρα, ενώ το υπόλοιπο συσσωρεύεται στο θάλαμο μάγματος αυξάνοντας την πίεση στην κορυφή του.
Το σχέδιο της NASA απαιτεί 20 gigawatts ενέργειας και η υλοποίηση του θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερα από 16.000 χρόνια.
Ας ελπίσουμε ότι το Yellowstone θα συνεχίσει να κοιμάται όπως κάνει εδώ και 640.000 χρόνια. Πριν τόσα χρόνια έδωσε την τρίτη έκρηξή του που ελπίζουμε να ήταν και η τελευταία. Είχε εκραγεί επίσης πριν από 1,2 εκατομμύριο χρόνια και πριν από 2,1 εκατομμύρια χρόνια.
.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου