5


Translate

3 Απρ 2019

Πολύς χαμός για το τίποτα – Σταγόνα στον ωκεανό η ΠΓΔΜ, μόνο η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές το ΑΕΠ της

Με όρους ονομαστικού ΑΕΠ η FYROM είναι 19 φορές μικρότερη οικονομία από την Ελλάδα.

Η παρουσία του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού στη FYROM έχει παρουσιαστεί ως μια επενδυτική ευκαιρία όπου η Ελλάδα θα αποκομίσει οφέλη.
Πέραν της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης λόγω του ονόματος η FYROM είναι μια ασήμαντη χώρα για 3 βασικούς λόγους που παραθέτει το bankingnews.gr
1)Το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχεται σε 11,5 δισεκ. δολάρια σε ονομαστικές αξίες έναντι 223 δισεκ. δολάρια της Ελλάδος.
Ουσιαστικά με όρους ονομαστικού ΑΕΠ η FYROM είναι 19 φορές μικρότερη οικονομία από την Ελλάδα.

Επίσης ως μέτρο σύγκρισης το ΑΕΠ της FYROM είναι 5 φορές μικρότερο από το συνολικό ενεργητικό της Eurobank για να δώσουμε μια άλλη τάξη μεγέθους.
Είναι ενδεικτικό ότι η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της FYROM.
2)Από τα 2 εκατ πληθυσμό ο πραγματικά ενεργός είναι μόλις 940.000 άτομα με χαμηλή εξειδίκευση.
3)Με βάση τις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος, του εμπορικού ισοζυγίου προκύπτει ότι αντιστοιχεί το 1/16 της Ελλάδος.
Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι η FYROM μπορεί να αποτελέσει μια χώρα στόχο όπου η Ελλάδα θα αναπτυχθεί μέσω οικονομικής διπλωματίας και εξαγορών.
Όμως αναλύοντας το μέσο εισόδημα των 940.000 ενεργών πολιτών για εργασία εξάγεται το συμπέρασμα ότι διαμορφώνεται σε 8.400 δολάρια έναντι μέσου όρου της χώρας σε 5.000 δολάρια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι παράνομοι μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα αποφέρουν περισσότερο κέρδος από ότι οι κάτοικοι της FYROM.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην FYROM περισσότερο για να υποστηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και να μετριάσει την οργή των ελλήνων Μακεδόνων αλλά η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της γείτονος χώρας είναι σχεδόν στα τάρταρα.
Το ισχυρό χαρτί της FYROM είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής μόλις 12,5% έναντι 29% στην Ελλάδα.
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος έχουν έδρα και στην Βόρεια Μακεδονία για λόγους φορολογικούς.
μονταζ teo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου