5


Translate

30 Ιουλ 2019

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση… «Βερμούδα» της ασφάλειας Αττικής Συμμορίες από το Αλγέρι ρημάζουν τη Μύκονο

 Ετοίμαζαν μεγάλη ληστεία σε βίλα επώνυμου στη Μύκονο - Η ανεξέλεγκτη δράση εισαγόμενων κακοποιών ραγίζει τη βιτρίνα του τουρισμού - Γαλλοαλγερινοί πορτοφολάδες, Αλβανοί μπουκαδόροι και Ναπολιτάνοι ελαφροχέρηδες αλωνίζουν στο Νησί των Ανέμων - Ενισχύεται η αστυνόμευση με δύο κλιμάκια της Ασφάλειας και πρόσθετη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ.
Οι 10 συμμορίες αλλοδαπών, τα 2 κλιμάκια της Ασφάλειας Αθηνών, τα δεκάδες κρούσματα επιθέσεων και η αγωνία κατοίκων και τουριστών για την κατάσταση που έχει χτυπήσει κόκκινο συνθέτουν την εικόνα στο Νησί των Ανέμων. Η Μύκονος έχει μετατραπεί σε πεδίο δράσης συμμοριών και οργανωμένου εγκλήματος απ’ όλο τον κόσμο εν μέσω της high σεζόν του καλοκαιριού.
Αλβανοί μπουκαδόροι που χτυπούν καθημερινά και στέλνουν τη λεία στην περιοχή Γκραμς της βόρειας Αλβανίας, ενώ Αλγερινοί και Μαροκινοί πορτοφολάδες —Γάλλοι υπήκοοι— δρουν ανεξέλεγκτα, με την Αστυνομία να προσπαθεί να στήσει ένα επιχειρησιακό πλάνο με ενισχύσεις από την Αθήνα, συνεχείς περιπολίες και στενή συνεργασία με το Λιμενικό και τις τοπικές αρχές του νησιού. Μετά τις ναπολιτάνικες συμμορίες που ρήμαζαν ρολόγια και κοσμήματα πλούσιων τουριστών, ομάδες Γαλλοαλγερινών «ταχυδακτυλουργών»-εξπέρ στην αρπαγή επώνυμων ρολογιών μετακόμισαν στο Νησί των Ανέμων και έπιασαν δουλειά με μπάζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μέσα σε λίγες ημέρες οι ελαφροχέρηδες ξάφρισαν πάμπλουτους επισκέπτες και άρπαξαν Rolex, Patek Philippe, Richard Mille. Μάλιστα η Αστυνομία, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, κατάφερε να συλλάβει μία από αυτές τις ομάδες, όμως τα κρούσματα επιθέσεων δεν σταμάτησαν. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα εμφανίστηκαν και πάλι οι Ιταλοί ελαφροχέρηδες με τα σκουτεράκια που δήθεν κάνουν διακοπές, στην ουσία όμως ληστεύουν πλούσιους τουρίστες.

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση… «Βερμούδα» της ασφάλειας Αττικής


Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση… «Βερμούδα» της ασφάλειας Αττικής, με στόχο να περιοριστούν και, αν είναι δυνατόν, να εξαλειφθούν οι οργανωμένες ληστρικές σπείρες που δρουν στην «βαριά μηχανή» του ελληνικού τουρισμού.
Τελευταίο περιστατικό που έχει σχέση με το «Νησί των ανέμων» και τη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι συμμορίες, η σύλληψη πριν από τρεις μέρες ενός 33χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, πριν επιβιβαστεί στο πλοίο για Μύκονο, καθώς βρέθηκαν στις αποσκευές του ένα μικρό οπλοστάσιο και σύνεργα διάρρηξης.



Αναζητούν στο «Νησί των ανέμων» τους συνεργούς του άνδρα που συνελήφθη στον Πειραιά με ένα μικρό… οπλοστάσιο στην κατοχή του. Φαίνεται πως ανήκει σε σπείρα που έκανε ληστείες στα δυτικά προάστια και, όπως φαίνεται, ετοίμαζαν μεγάλη ληστεία σε βίλα επώνυμου στη Μύκονο
Εισβάλλουν σε βίλες
Τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού στη Μύκονο κατεγράφησαν δεκάδες συμβάντα με εισβολές κακοποιών σε πολυτελείς βίλες, ξενοδοχεία και σπίτια. Καθημερινά σημειώνονται 2-3 περιστατικά, με αποκορύφωμα τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα, όταν το νησί θύμιζε κινηματογραφικό πλατό όπου γυριζόταν αστυνομική ταινία: αυτοκίνητα των εταιρειών security και της Αστυνομίας με τους φάρους αναμμένους έτρεχαν στους δρόμους μετά από απανωτά χτυπήματα συμμοριών σε βίλες. Οι ληστές, προκλητικοί και σίγουροι ότι δεν θα πιαστούν, δεν δίσταζαν ακόμα και να προκαλούν κοιτάζοντας και χειρονομώντας μπροστά στις κάμερες των σπιτιών που λεηλατούσαν.

Η Αστυνομία, πάντως, από τις έρευνες και τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει, χαρτογράφησε τις συμμορίες και τον τρόπο δράσης τους καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε συμμορίες που απαρτίζονται από Αλβανούς κακοποιούς και είτε αυτόνομα είτε συνεργαζόμενες πραγματοποιούν ταυτόχρονα χτυπήματα σε διάφορα σημεία της Μυκόνου. Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων αγαπημένη περιοχή των αλβανικών συμμοριών είναι τα Κανάλια, όπου υπάρχουν πολλές βίλες πλουσίων τουριστών. Εκεί λοιπόν σημειώνονται κατά μέσο όρο 2-3 χτυπήματα το 24ωρο, με πρόσφατη την επίθεση σε βίλα που είχαν νοικιάσει Αμερικανοί τουρίστες.

Οι ομάδες λοκάρουν τα σπίτια πριν τα χτυπήσουν και δρουν κυρίως τις ώρες όπου οι ένοικοι λείπουν από αυτά, όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες στη θέση Καλό Λιβάδι, όπου η αλβανική συμμορία χτύπησε βίλα στην οποία έμενε η κόρη γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.



Οι συγκεκριμένες συμμορίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το 90% της λείας —κοσμήματα, ρολόγια, ρούχα και ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές— φεύγει για το Γκραμς της βόρειας Αλβανίας, όπου πιθανότατα εδρεύει ένα εκτεταμένο δίκτυο κλεπταποδόχων που αναλαμβάνει να σπρώξει τον θησαυρό της Μυκόνου. Είναι, δε, τόσο χαρακτηριστική η οργάνωση των συγκεκριμένων ομάδων που φτάνουν σε σημείο να ναυλώνουν συμπατριώτες που εργάζονται σε διάφορες επιχειρήσεις της Μυκόνου έτσι ώστε να μαθαίνουν πληροφορίες είτε για την άφιξη πλούσιων και επώνυμων τουριστών, είτε για τις ώρες όπου απουσιάζουν από τις κατοικίες τους.
Η Αστυνομία την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να εξαρθρώσει επταμελή σπείρα Αλβανών. Για τον εντοπισμό μάλιστα των δραστών και στο πλαίσιο εφαρμογής επιχειρησιακού σχεδιασμού, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι επτά Αλβανοί, ηλικίας από 23 έως 39 ετών εμπλέκονται μέχρι στιγμής σε τρεις περιπτώσεις κλοπής εξοχικών ενοικιαζόμενων κατοικιών και σε μια όμοια απόπειρα παραβίασης, τις οποίες διέπραξαν βραδινές ώρες της 18ης Ιουλίου ενώ, όπως προέκυψε δακτυλοσκοπικά, ο ένας από τους δράστες έχει στο ενεργητικό του και μια παραβίαση κατοικίας στις 28 Μαΐου. Οι αστυνομικοί είχαν την πληροφορία για τη δράση της ομάδας και το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης το ειδικό κλιμάκιο εντόπισε, έπειτα από επισταμένους ελέγχους, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις από τους κατηγορούμενους και το ακινητοποίησαν. Κατά την ακινητοποίηση, ο ένας από τους δράστες τράπηκε σε φυγή, ενώ άλλοι δύο προέβαλαν σθεναρή αντίσταση προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Βέβαια, η σύλληψη της παραπάνω συμμορίας δεν άλλαξε τα δεδομένα, αφού ακόμη και το βράδυ της ίδιας ημέρας σημειώθηκαν χτυπήματα σε βίλες του νησιού από τις υπόλοιπες αλβανικές συμμορίες οι οποίες δεν έδειξαν να πτοούνται από τις συλλήψεις των συμπατριωτών τους.

Ληστές ρολογιών
Τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο έχει εμφανιστεί το φαινόμενο εγκληματικών οργανώσεων του εξωτερικού οι οποίες φτάνουν στο νησί με μοναδικό σκοπό να αρπάξουν πανάκριβα ρολόγια πλούσιων τουριστών.

Οι συμμορίες αυτές διαθέτουν, εκτός από τις ομάδες κρούσης, και βραχίονες που ασχολούνται με το «ξέπλυμα» των πανάκριβων ρολογιών και τη διοχέτευσή τους στη συνέχεια σε διάφορες αγορές του κόσμου.
Μια τέτοια συμμορία Γαλλοαλγερινών είχε εγκατασταθεί στο Νησί των Ανέμων και εκτελούσε με αριστοτεχνικό τρόπο αρπαγές μετά από παραγγελίες ή σε κάποιες περιπτώσεις έσπρωχνε τα πανάκριβα ρολόγια σε κλεπταποδόχους της νότιας Γαλλίας οι οποίοι αναλάμβαναν να τα «καθαρίσουν» αλλάζοντας τους σειριακούς αριθμούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Καλιφορνέζου επιχειρηματία που τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου στη Χώρα του άρπαξαν ένα ρολόι μάρκας Richard Mille, αξίας 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη συμμορία τελικά εξαρθρώθηκε, όμως οι εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τρεις που φτάνουν τμηματικά στο νησί και πραγματοποιούν συντονισμένες ληστείες ρολογιών.

Οπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, οι τέσσερις Γαλλοαλγερινοί ελαφροχέρηδες, ηλικίας 27, 28, 30 και 33 ετών, έφτασαν στην Ελλάδα σταδιακά και αμέσως έπιασαν δουλειά. «Έχω έρθει στη Μύκονο με πτήση από τη Βαρκελώνη. Ξεκίνησα από το Παρίσι, πήγα στη Βαρκελώνη και μετά στη Μύκονο με αεροπλάνο της εταιρείας Vueling. Μένω σε κάτι δωμάτια αλλά δεν ξέρω πού βρίσκονται. Στη Μύκονο είμαι με έναν φίλο μου αλλά δεν θέλω να σας πω το όνομά του», ανέφερε ένας από τους συλληφθέντες στην κατάθεσή του χωρίς όμως να διευκρινίζει από ποιους κινδυνεύει, ποιοι τον «ναύλωσαν» και, το κυριότερο, πού κατέληγαν τα ρολόγια των χιλιάδων ευρώ.

Την τελευταία εβδομάδα στα κλιμάκια της Ασφάλειας που δουλεύουν στη Μύκονο εντόπισαν και πάλι ομάδες Ναπολιτάνων ληστών του δρόμου που έχουν το δικό τους modus operandi και πιάνουν δουλειά κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Οι Ιταλοί ελαφροχέρηδες που αποβιβάζονται στο νησί σαν τουρίστες νοικιάζουν σκουτεράκια και από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή ακροβολίζονται σε πολυσύχναστα σημεία, κυρίως, γύρω από τη Χώρα περιμένοντας τα θύματά τους.

Όταν εντοπίσουν τη λεία τους, ορμάνε και σε δευτερόλεπτα έχουν ξαφρίσει το πανάκριβο ρολόι, ενώ στη συνέχεια επιβιβάζονται στο σκουτεράκι που οδηγεί συνεργός τους και γίνονται καπνός.


Δύο κλιμάκια της Ασφάλειας
Με δεδομένο ότι στα τέλη Ιουλίου η Μύκονος έχει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει τις επόμενες εβδομάδες, η αστυνόμευση απαιτεί μεγάλο αριθμό δυνάμεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έφτασαν δύο κλιμάκια από το Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής και ένα της Τροχαίας, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων με ακόμη δύο κλιμάκια, ένα της Ασφάλειας και ένα της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι παραπάνω θα προστεθούν στους περίπου 70 αστυνομικούς, εκ των οποίων οι 32 είναι δόκιμοι ενώ κάποιοι από αυτούς ασχολούνται και με την ασφάλεια του αεροδρομίου που δέχεται μεγάλο αριθμό πτήσεων από το εξωτερικό.


Το επιχειρησιακό πλάνο που έχει στηθεί αφορά σε περιπολίες με μηχανές από τα κλιμάκια που έφτασαν από την Αθήνα και μπλόκα για ελέγχους ύποπτων οχημάτων, ενώ το Λιμενικό αναλαμβάνει να κάνει ελέγχους σε ύποπτα άτομα που φτάνουν με πλοία, με βασικό στόχο τον εντοπισμό κυκλωμάτων που διοχετεύουν κοκαΐνη, κάνναβη και άλλα ναρκωτικά στα νυχτερινά μαγαζιά της Μυκόνου.
Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή έχει ζητήσει περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων αλλά και παρουσία εισαγγελέα στο νησί προκειμένου να συντονίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

πηγη protothema.gr
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου