5


Translate

4 Αυγ 2019

Φεύγει η Θάνου, αποκομματικοποιείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με άρθρο που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θεσπίζεται ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών
Με κανονιστική πράξη η απομάκρυνσή της αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου


Ανοίγει ο δρόμος για αντικατάσταση της Βασιλικης Θανου
από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με βάση το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδιου που κατατεθηκε το βραδυ της Παρασκευης στη Βουκη καθιερώνονται —και μάλιστα αναδρομικά— αυστηροί κανόνες για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διάταξη έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ στην ουσία, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων ασυμβίβαστων αναφέρεται στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, πως σημαίνει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.



Επομένως μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη θέση τους.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη οπότε στη συνέχεια με κανονιστική πράξη θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση της κυρίας Θάνου.







Να θυμίσουμε πως ο διορισμός της στη συγκεκριμένη θέση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς από τις 10 Ιουλίου του 2017 ήταν άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις 10 μέρες πριν είχε συνταξιοδοτηθεί ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ακολούθησε στις 3 Ιανουαρίου 2019 ο διορισμός της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έναν διορισμό τον οποίον επέκρινε μόλις πριν δύο μέρες η ιστοσελίδα Neurope και την χαρακτήριζε ως ανησυχητικό παράδειγμα, καθώς με τον διορισμό της πρώην συμβούλου του Πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη θέση, πολιτικοποιήθηκε μια ανεξάρτητη αρχή.
Η ΝΔ ειχε προειδοποιησει οτι, εαν κερδιζε στις εκλογες θα απομακρυνε την κυρια Θανου απο αυτη την θεση, ενώ η ίδια, μετά τη θυελλώδη συζήτηση επί της υποψηφιότητάς της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε τονίσει χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους: <<Δεν μπορει να με διωξει κανεις. Μονο αν παραιτηθω>>. 
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ασυμβίβαστα που εισάγονται με την συγκεκριμένη διάταξη επηρεάζουν και οι εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Νικόλαο Ζευγώλη καθώς και τον  Ιωάννη Παύλοβιτς, οι οποίοι εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη θα αποχωρήσουν αυτοδίκαια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού 

πηγη protothema.gr
μονταζ  teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου