r

Translate

23 Φεβ 2020

Ρέει τουρκικό αίμα & στην Λιβύη: Απώλειες για τις ΤΕΔ - Η Τρίπολη ζήτησε εσπευσμένα βοήθεια από τις ΗΠΑ!

Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια
Επίσης σκοτώθηκε και Σύρος μισθοφόρος.
Σε αυτό το σημείο δεν μπορεί ακόμα να εξακριβωθεί εάν μέσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο Halil Soysal, καθώς από την Άγκυρα τηρείται ''σιγή ιχθύος''.
Την ίδια στιγμή, ο Fathi Bashagha, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πρότεινε στην Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην χώρα του!
Η κυβέρνηση της Τρίπολης δίνει σκληρή μάχη με τις δυνάμεις του Χαφτάρ που προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ ο στρατηγός υποστηρίζεται από Ρώσους μισθοφόρους.
"Η αναδιάταξη των ΗΠΑ δεν είναι ξεκάθαρη για μας", δήλωσε ο Μπασάγκα, μιλώντας σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων  Bloomberg.
"Αλλά ελπίζουμε ότι η αναδιάταξη αυτή των ΗΠΑ  θα περιλαμβάνει και τη Λιβύη, ώστε να μην αφήσει χώρο το οποίο θα  μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ρωσία", τόνισε ο ίδιος.
“Η Λιβύη είναι ένα έθνος πλούσιο σε πετρέλαιο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και αποτέλεσε μία από τις κύριες περιοχές δράσης  της Ρωσίας κατά το παρελθόν έτος. Περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι μισθοφόροι, που αναπτύχθηκαν από εταιρεία μισθοφόρων που ελέγχει το Κρεμλίνο, υποστηρίζουν την επίθεση του Χαφτάρ”, γράφει το Bloomberg.  .
"Οι Ρώσοι δεν είναι στη Λιβύη μόνο για τον Χαφτάρ. Έχουν μια μεγάλη στρατηγική στη Λιβύη και την Αφρική”, δήλωσε ο Μπασάγκα.
Το σχέδιο του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Εσπερ να αποσύρει στρατεύματα από αλλού προκάλεσε την έντονη κριτική στο Κογκρέσο.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, κορυφαίος σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα Γερουσιαστών  που μίλησαν με τον Εσπερ στο περιθώριο της διάσκεψης ασφαλείας στο Μόναχο και δήλωσε ότι, δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο, ανέφερε το  NBC.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Εσπερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σε εξέλιξη μια νέα στρατηγική που καταλήγει στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας ως πρώτη  προτεραιότητα.
Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 6.000 στρατεύματα στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φυλάγουν διπλωματικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
"Η Λιβύη είναι σημαντική στη Μεσόγειο, διότι έχει πετρελαϊκό πλούτο και ακτές 1.900 χιλιομέτρων, αλλά  και λιμάνια που επιτρέπουν στη Ρωσία να την θεωρήσει ως την πύλη προς την Αφρική", δήλωσε ο Μπασάγκα.
"Αν οι ΗΠΑ ζητήσουν βάση, όπως προτείνουμε, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος αυτό  θα οδηγούσε στη σταθερότητα” τόνισε ο ίδιος. "
Οι ΗΠΑ δεν έχουν δυνάμεις στη Λιβύη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν τις απέσυραν, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα.
Από τον Απρίλιο, ο έλεγχος της χώρας διαχωρίστηκε μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ, τον οποίο υποστηρίζουν η Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην  κυβέρνηση  Σαράτζ που την αναγνώρισε ο ΟΗΕ και η Τουρκία καθώς και άλλες χώρες.
Ο Ερντογάν, διότι αυτός είναι πίσω από όλα αυτά, θέλει να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε Λιβύη και Ιντλίμπ, για να δεχθεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
 πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου