5


Translate

9 Φεβ 2020

Η Τουρκία στέλνει ενισχύσεις στην Ιντλίμπ μετά τις νέες νίκες του Άσαντ

Η ανάπτυξη νέων τουρκικών δυνάμεων έγινε τη στιγμή που αξιωματούχοι από την Τουρκία και τη Ρωσία συζητούσαν στην Άγκυρα τις εξελίξεις στον τελευταίο μεγάλο θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης.
Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας έστειλε το Σάββατο
η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Άσαντ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι καθεστωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Σαρακέμπ, πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ιντλίμπ κάτι που φαίνεται ότι θορύβησε την Άγκυρα. 
Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε νέες δυνάμεις και τις προηγούμενες ημέρες στην Ιντλίμπ. Η ανάπτυξη νέων τουρκικών δυνάμεων έγινε τη στιγμή που αξιωματούχοι από την Τουρκία και τη Ρωσία συζητούσαν στην Άγκυρα τις εξελίξεις στον τελευταίο μεγάλο θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, οι συζητήθηκαν αυτές κράτησαν τουλάχιστον τρεις ώρες και έγιναν, κεκλεισμένων των θυρών, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Λόγω της κλιμάκωσης στο Ιντλίμπ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 500.000 άνθρωποι. Ταυτόχρονα, απειλείται η εύθραυστη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απωθήσουν τις συριακές (που στηρίζονται από τη Ρωσία) αν δεν αποσυρθούν από την επαρχία αυτή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν περάσει στο Ιντλίμπ 430 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα. Οι τουρκικές δυνάμεις συγκροτούν επίσης ένα νέο φυλάκιο στο Αλ Μαστούμαχ, στα νότια της πόλης Ιντλίμπ. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι από την Παρασκευή έχουν σταλεί στην περιοχή 350 οχήματα που μεταφέρουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων και πυρομαχικά.
Νωρίτερα, η συριακή κρατική τηλεόραση συνδέθηκε ζωντανά με την πόλη Σαρακέμπ, που απέχει 15 χιλιόμετρα από το Ιντλίμπ και ελέγχεται πλέον πλήρως από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η Τουρκία δεν θα ανεχτεί ποτέ τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ στις δυνάμεις της στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας» προειδοποίησε νωρίτερα το Σάββατο ο επικεφαλής Επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν, ενώ απείλησε με νέες προσφυγικές εισροές στην Ευρώπη λόγω της κατάστασης στην Ιντλίμπ.  
«Επιτρέψτε μου να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να ανεχθούμε τα πράγματα που έχουν συμβεί στην Ινλτίμπ» δήλωσε ο Αλτούν σε συνέδριο με αντικείμενο την Τουρκία και τη Συρία που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.
 πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου