5


Translate

18 Μαρ 2020

H καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν στην Αρχαία Ολυμπία

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου του 1937 η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν μεταφέρεται στην Ελλάδα για να ταφεί στην Αρχαία Ολυμπία
Ο Πιερ ντε Φρεντί, βαρόνος του Κουμπερτέν, γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1863 στο Παρίσι και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Νεότατος επισκέφθηκε την Αγγλία και τις ΗΠΑ, όπου παρακολούθησε

μαθήματα φυσικής αγωγής, ενώ παράλληλα μελετούσε το βίο των αρχαίων Ελλήνων.
Υπήρξε υπέρμαχος της εισαγωγής των αθλοπαιδιών στα σχολεία, εμπνεόμενος από την ανάγκη αναστήλωσης του ηθικού της γαλλικής νεολαίας, μετά την ήττα από τη Γερμανία το 1871 στα πεδία των μαχών.
Το 1892, επηρεασμένος από τη φιλοσοφία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τις πεποιθήσεις του Άγγλου φιλάθλου Γουίλιαμ Μπρουκς και Ελλήνων διανοουμένων, διακήρυξε την πρόθεσή του να ανασυστήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες πάνω σε σύγχρονες βάσεις, σε ομιλία του στη Σορβόνη. Τον Ιούνιο του 1894 ως γενικός γραμματέας της Ένωσης των Γαλλικών Αθλητικών Σωματείων (USFSA) οργάνωσε στη Σορβόνη διεθνές συνέδριο για τη διάδοση και μελέτη του φιλαθλητισμού, στο οποίο πήραν μέρος αντιπρόσωποι από δεκατέσσερις χώρες.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αποφασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία θα είχε την ευθύνη για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρώτο πρόεδρο τον Έλληνα αντιπρόσωπο Δημήτριο Βικέλα (23 Ιουνίου). Την ίδια μέρα το συνέδριο εξέφρασε την ευχή οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής να διεξαχθούν στην Αθήνα.
Η πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή – Δεύτερος από αριστερά ο ντε Κουμπερτέν, στο κέντρο ο Βικέλας (φωτ.: Αρχείο ΕΟΑ)
Με χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε δημόσιο έρανο και με τη συνδρομή του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, άρχισαν το 1895 οι εργασίες ανακατασκευής του καλλιμάρμαρου σταδίου του Περικλή, όπου τελέστηκαν το 1896 οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες (25 Μαρτίου - 3 Απριλίου). Αμέσως μετά τους αγώνες ο Κουμπερτέν ανέλαβε από τον Βικέλα την προεδρία της ΔΟΕ, την οποία διατήρησε έως το 1925 παρότι στο ιδρυτικό της συνέδριο είχε αποφασιστεί η ανά τετραετία αλλαγή του προέδρου.
Το 1906 τήρησε αρνητική και επικριτική στάση απέναντι στη «Μεσολυμπιάδα» που διοργάνωσε η Ελλάδα, με συνέπεια να διαρραγούν οι σχέσεις του με τον παλιό φίλο και συνεργάτη του Δημήτριο Βικέλα.
Το 1912 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης κέρδισε με ψευδώνυμο το χρυσό μετάλλιο στη λογοτεχνία για το ποίημά του «Ode au sport» («Ωδή στον αθλητισμό»). Το 1913 σχεδίασε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, ενώ με δική του πρόταση υιοθετήθηκε το ολυμπιακό σύνθημα «Citius, Altius, Fortius» («Γρηγορότερα, υψηλότερα, δυνατότερα») από τους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι.
Στην προσωπική του ζωή, ήταν νυμφευμένος από το 1895 με την παιδική του φίλη Μαρί Ροτάν (1861-1963), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ζακ (1896-1952) και τη Ρενέ (1902-1968).
Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν πέθανε στη Γενεύη στις 2 Σεπτεμβρίου 1937, σε ηλικία 74 ετών. Κατ’ επιθυμία του, η καρδιά του τοποθετήθηκε σε αναμνηστική στήλη σε χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία. Είχε αφιχθεί στον Πειραιά στις 18 Μαρτίου 1938, και η τελετή έγινε στις 26 του ίδιου μήνα. Από τότε, κάθε φορά που η ανάβει ιερή φλόγα, ο πρώτος λαμπαδηδρόμος αποτίει φόρο τιμής στην επιτύμβια στήλη που φιλοξενεί την καρδιά του βαρόνου.
πηγη iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου