5


Translate

14 Απρ 2020

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ΓΙΑ ΤΑ 150 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Άλλη μια κατάφορη τουρκική πρόκληση
Και ενώ τα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή και με τις χιλιάδες των Λαθρό που ετοιμάζεται να μας στείλει πεσκέσι ο Ερντογάν, στην ίδια την Τουρκία παρά την μεγάλη κρίση του Κορανιού που βαθαίνει έγινε σκόπιμα
η πρώτη επίσημη παρουσία του ειδικού βιβλίου έρευνα του αντιναύαρχου του τουρκικού στόλου Cihat Yaycı που αναφέρεται φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα τις 150 νησίδες και βραχονησίδες που παρανόμως όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος αντιναύαρχος κατέχει σήμερα η Ελλάδα.
Τα νησάκια αυτά όπως υποστηρίζει ο Cihat Yaycı στο αποτελούμενο από 226 σελίδες βιβλίο από την οθωμανική εποχή ανήκουν στην Τουρκία και στην συνθήκη της Λοζάνης δεν έγινε καμία αναφορά για παραχώρηση τους στην Ελλάδα.
Αγνοεί βέβαια σκόπιμα ότι :
Στην συνθήκη της Λοζάννης η Τουρκία με το άρθρο 12 της συνθήκης αποδέχτηκε την απόφαση του 1914. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, αναγνωρίζεται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκτός από την Ίμβρο, Τένεδο και τα νησιά που αναφέρονται στο άρθρο 15, (Δωδεκάνησα), τα οποία δόθηκαν στην κυριαρχία της Ιταλίας.
συνθήκη ειρήνης της Λοζάννης.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 της συνθήκης, η Τουρκία εγκαταλείπει στην Ιταλία τα 13 νησιά που κατονομάζονται ένα, ένα, καθώς και τις παρακείμενες νησίδες και στο τέλος του άρθρου αναφέρεται και η νήσος Καστελόριζο. Διαφωνία που υπήρξε για τις βραχονησίδες διευθετήθηκε με την συμφωνία στις 4 Ιανουαρίου 1932 που επικυρώθηκε και από την Ιταλία και από την Τουρκία και οι παρακείμενες βραχονησίδες παραχωρήθηκαν στην Ιταλία.
Τα νησιά αυτά μεταβιβάστηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα με το άρθρο 14 της Συνθήκη των Παρισίων του 1947,
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου